A- A A+

Korićenjem reka u Novom Pazaru počinje novi život ljudi

Delegacija predvođena ministarkom Jelenom Tanasković posetila je Novi Pazar povodom  početka radova na korićenju reka Raške, Trnavice i Jošanice.
"Ovo su najznačajniji radovi za Novi Pazar u odnosu i na sva druga ulaganja u vaš kraj, iz razloga što su bujične poplave u prethodnom periodu pravile ozbiljne probleme. Nije reč samo o finansijskoj vrednosti projekta, već o važnosti uređenja tri reke, njihovih korita. Ekipe će raditi punom parom. Naročito želim da istaknem Trnavicu na kojoj radovi počinju u ponedeljak i za tu reku će trebati najviše vremena, jer je po proceni izvođača najnepristupačnija i tehnički najzahtevnija. Za dvadeset meseci rešićemo problem koji Novi Pazar ima gotovo četiri decenije i to je za građane najbitnije", rekla je ministarka Jelena Tanasković, ističući da je važno da građani čuvaju svoje reke jer se u njima, kako je rekla, trenutno nalaze velike količine otpada. 
 
"To više ne sme da bude slika Novog Pazara jer je otpad ono što, kada se dese bujučne poplave, izazove najveće problem. Nije to slučaj samo u Novom Pazaru, već i celoj Srbiji. Korićenjem rešavamo ekološke i egzistencionalne probleme, probleme poljoprivrednika", kazala je ministarka Tanasković.
 
Delegaciju Novog Pazara predvodio je gradonačelnik Nihat Biševac, a radove na korićenju Jošanice u dužini od jednog kilometra, obišli su danas i predstavnici Javnog preduzeća Srbijavode.
 
Ministar turizma i omladine Husein Memić ističe da reč o problemu koji nije nastao juče.
"Preko 150 milona eura država ulaže u Novi Pazar. Ali, ako pitate ljude, ovo jeste najprioritetniji projekat. Njime ne rešavamo samo problem korićenja, već započinjemo rekonstrukciju kompletnih naselja pored vodotokova. Odmah po korićenju, grad će uraditi pristupne puteve. Biće to potpuno novi život za sve meštane. Da nije bilo ministarke i celog tima, verovatno bi radovi počeli tek sledeće godine. Hvala u ime svih građana Novog Pazara na uloženim naporima", rekao je ministar Memić.
 
Da je reč o istorijski važnom ulaganju, ističe gradonačelnik Nihat Biševac.
 
"Naročito važan dan za sve nas naročito za ljude koji žive pored samih reka. Situacija će se ovim ulaganjem promeniti na bolje jer sugrađani pored vofotokova neće morati da brinu o ličnoj i bezbednosti imovine. Sem toga, rešavamo ekološke probleme i stvaramo sveukupno bolje uslove za život ljudi. Zahvaljujem svima koji su, na zadovoljstvo građana, doprineli realizaciji istorijski značajnog projekta. Posebne napore trebalo je uložiti u pripremu uslova za realizaciju projekta, od projektne dokumentacije do raznih drugih procedura", rekao je gradonačelnik Nihat Biševac, nakon obilaska radova na Jošanici.
Projektom je predviđeno više od sedam kilometara regulacije vodotokova. Radovi na regulaciji korita Jošanice počeli su pre dva dana. Regulacija rečenog korita Trnavice počinje od ponedeljka, a kako je najavljeno, svi radovi trebalo bi da budu završeni za 20 meseci, jer će na korićenju tri reke raditi tri različita tima.
Ukupna vrednost radova, koji se finansiraju iz kredita Svetske banke je 25 miliona evra. Izvođač radova je tročlani konzorciju koji čine: “Milenijum tim”, “Jadran” i “HSV”.

 

Foto galerija

 

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops