A- A A+

Sa Unicefom do novih oblika podrške najmlađima i ugroženim grupama

U cilju dodatnog upoznavanja sa potrebama dece i specifičnostima u regionu Sandžaka, delegacija Unicefa posetila je Novi Pazar. teme sastanka su osnaživanje lokalnih kapaciteta i partnerstva za ostvarivanje prava deteta, odgovor zdravstvenog sistema u podršci imunizaciji, rani razvoj i mentalno zdravlje i dugo.
 
„Deci i ugroženim kategorijama posvećujemo posebnu pažnju i tako će ostati. Želimo da tu posvećenost unapredimo, da stvorimo jednake uslove za sve, pri čemu nam je značajna podrška različitih institucija, poput Udruženja za pomoć „Taša Delić“ i „Udruženja psihologa Novi Pazar“. Želja nam  je da izađemo u susret svoj deci i roditeljima, da obezbedimo svim porodicama jednake uslove i ukinute suu tom cilju sve liste čekanja kada je o uslugama saocijalne zaštite reč. Važno nam je da podržimo i porodice u stanju socijalne potrebe i sve osatale kojima je potreban ma koji vid naše potpore“, rekao je gradonačelnik Biševac.
 
Po kriterijumima Unicefa, a po ranije navedenim pitanjima, u Novom Pazaru je situacija sve bolja. Ipak, prostora za saradnju sa različitim sektorima na konkalnom nivou uvek ima.
 
„Novi Pazar je dobar partner UNICEF-a, koji je formirao međuresorno telo za roditeljstvo i ugradio politiku roditeljstva u plan lokalnog razvoja. Uveli ste puno dobrih praksi iako vam u budućnosti u pogledu unapređenja određenih oblasti predstoje i određeni izazovi. Pričali smo danas o koracima koje je neophodno preduzeti kako bi se lakše suočili sa tim izazovima a prvi i najvažniji korak je redovna imunizacija dece. Na drugom mestu i ne manje važna je podrška mladima i njihovom dobrom mentalnom zdravlju. Za naredni period izuzetno nam je važno da zajedno preduzmemo sve u cilju daljeg unapređenja roditeljske prakse  i integracije roditelja u politiku mogućeg“, kazala je Deyana Kostadinova, direktorka kancelarije  Unicefa u Srbiji. Ona je istakla da je naročito inspirisana posvećenošću gradonačelnika u radu za dobrobit ugroženih grupa i dece sa smetnjama u razvoju. To je još jedna potvrda da, kako je kazala Kostadinova, zajedno možemo da učinimo mnogo toga.

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops