A- A A+

Održan javni forum za izradu strategije razvoja urbanog područja grada

Grad Novi Pazar započeo je izradu strategije razvoja urbanog područja grada čija se realizacija obezbeđuje kroz program Evropske unije za lokalni razvoj- EU PRO Plus, prenosi RTV Novi Pazar.
Strategija je za grad Novi Pazar izuzetno značajna, kazao je zamenik gradonačelnika Vladimir Marinković.
 
Cilj izrade Strategije je da doprinese održivom razvoju teritorije, zasnovanom na unapređenju socijalnih, ekonomskih, ekoloških, klimatskih, kulturnih i prostornih aspekata razvoja.
Jedan od očekivanih rezultata programa je osnaživanje kapaciteta na lokalnom i regionalnom nivou, za primenu instrumenata integralnog teritorijalnog razvoja, saglasno sa politikom teritorijalnog razvoja Evropske unije i procesom pridruživanja Republike Srbije.
 
Posebna pažnja posvećuje  se pronalasku rešenja za klimatske i izazove zaštite životne sredine. Takođe, prelaz na klimatski neutralnu ekonomiju, bolje korišćenje potencijala digitalnih tehnologija u inovacione svrhe, te podsticanje razvoja urbanih područja.
Strategija postavlja prioritete održivog urbanog razvoja, doprinosi maksimiziranju vrednosti finansiranja i razvijanju veza unutar i izvan okruženja.
U okviru današnjeg javnog foruma, radionice, predstavljen je projekat kao i world caffe metodologija. Nakon toga  dodejene su nagrade i zahvalnice učesnicima dečijeg likovnog konkursa na temu ’’Moj grad u budućnosti’’. Radove su ocenjivali učesnici današnjeg foruma.
Prezentovana je i zajednička vizija urbanog područja.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops