A- A A+

Potpisan Sporazum o rekonstrukciji Altun - alem džamije

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, ministar u Ministarstvu turizma i omladine Husein Memić i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Mevlud ef. Dudić potpisali su Sporazum o saradnji na rekonstrukciji, sanaciji i restauraciji Altun - alem džamije.
“Veliki je ovo dan za grad, Islamsku zajednicu i sve građane Republike Srbije. Potpisan je sporazum o rekonstrukciji jedne od značajnijih džamija na Balkanu. Zahvalnost najprije upućujemo Stvoritelju, uz izuzetno razumevanje gradskih vlasti i gradonačelnika Biševca, te Ministarstva turizma i omladine, ministra Huseina Memića, Vlade i predsednika Srbije. Nije poznato kada je džamija poslednji put rekonstrisana i ovoj generaciji je pripala čast da povrati sjaj zdanja iz 16. vijeka. Ministar Memić je, sa pozicije koju obavlja,podrška značajnom projektu, što je u Novom Pazaru potvrdio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Ministarstvo je odobrilo sredstva u iznosu od 56 milona, a Grad Novi Pazar 11,1 milion dinara. Projekat je značajan za sve nas i možemo biti ponosni na ono što slijedi na osnovu danas potpisanog sporazuma”, kazao je muftija Dudić.
Ministar turizma i omladine Husein Memić ističe da je po dolasku na čelo resornog miniatarstva želeo da čuje šta, sa pozicije ministra, može učiniti u cilju očuvanja i obnove objekata ovog kraja, koji nisu samo verski, već imaju i izuzetan globalni turistički značaj.
“Na prijedlog muftije Dudića, uz podršku Grada prvi korak ka tom cilju je obnova Altun – alem džamije. Gradonačelnik je podržao ideju i iz budžeta su izdvojena ne tako mala sredstva da bi proces restauracije i rekonstrukcije džamije bio sproveden u potpunosti. U pitanju je, kako sam već rekao, samo jedan od niza sličnih projekata koje želimo da realizujemo u ovoj godini”, kazao je ministar Memić. On je ovom prilikom istakao da je jedan od projekata dom u Sopoćanima, gde je u prvoj fazi predviđena restauracija restorana a u narednoj fazi, iduće godine, biće realizovana restauracija motela.
“Očekuje nas i realizacija projekta na izgradnji Omladinskog centra, najvećeg u Srbiji i regionu, površine tri hiljade metara kvadratnih. Za ovaj centar opredelili smo 140 miliona dinara, što je samo deo sredstava, jer je investicija vredna okotri miliona eura. Želimo da mladi u Novom Pazaru imaju svoj prostor, što je predviđeno novom Strategijom za mlade, kao i Akcionim planom koji će uskoro biti usvojen. Za period tokom koga sam ministar, za Novi Pazar su kroz različite projekte opredeljena izuzetno značajna sredstva”, kazao je ministar Memić. Kako je najavio, u planu je i rekonstrukcija Carske džade, dela grada Novog Pazara koji će u budućnosti izgledati poput najlepših turističkih staza ovog tipa.
“Želimo da obnovimo hamam. Grad će fininansirati arheološka iskopišta, što je preduslov da pristupimo rekonstrukciji celokpunog prostora u tom delu Novog Pazara. Jako je ovo bitan dan za sve nas a mnogo dobrih projekata na kojima ćemo raditi nas tek očekuje”, zaključio je ministar Memić.
Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da je potpisivanje sporazuma preduslov za realizaciju projekta rekonstrukcije džamije i da će grad, sem sa opredeljenih 11,1 milion dinara, finansijski podržati prateće troškove poput neophodnog nadzora radova.
“Ovo je prvi projekat u saradnji sa Islamskom zajednicom u Srbiji. Za njega su izdvojena značajna sredstva. Osim za rekonstrukciju džamije, grad je izdvojio i sredstva za arhrologiju, neophodnu u rekonstrukciji hamama", rekao je gradonačelnik Biševac.

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops