A- A A+

Projekat energetske sanacije obuhvatio 135 novopazarskih domaćinstava

Građanima koji su aplicirali i ispunili uslove konkursa u okviru projekta sufinasiranja mera energetske sanacije porodičnik kuća, stanova i stambenih zajednica na teritoriji grada Novog Pazara, dodeljeni su ugovori. Grad ovaj projekat realizuje u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike Vlade Srbije.

Prilikom uručenja ugovora, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da je, na zadovoljstvo lokalne samouprave, zainteresovanost za projekat veliki broj građana.

„Javio se na konkurs veliki broj ljudi i 135 domaćinstava dobilo je različite subvencije, u ukupnoj vrednosti od oko 23 miliona dinara. Reč je o zameni stolarija, izradi fasada ili zameni ložišta ili niz drugih mera. Važno je istaći da tim merama svi zajedno obezbeđujemo čistiji vazduh i čistiju životnu sredinu“, reako je gradonačelnik Nihat Biševac, podećajući da je jedan od uslova konkursa bio i da objekat koji je predmet sanacije bude legalizovan. Gradonačelnik je istakao da su ovakvi projekti svojevrstan podsticaj građanima da reše važna pitanja u svojim domaćinstvima ali i doprinesu kvalitetu životne zajednice.

Cilj Programa mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova je unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima na teritoriji Republike Srbije. Model sufinansiranja mera energetske sanacije jeste da Ministarstvo i JLS obezbeđuju do maksimalno 50% sredstava (MRE 25%, JLS 25%), dok građani učestvuju sa drugom polovinom.

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops