A- A A+

Skupština Novog Pazara o budžetu, planovima i programa

Budžet Grada Novog Pazara za 2023. godinu iznosiće 3,6 milijardi dinara, što je oko 31,5 miliona evra, pa će za oko 2,8 odsto veći u odnosu na ovogodišnji. Budžet je, kako je predstavljeno na današnjoj sednici Skupštine realan i razvojni.
 
Za godinu koja predstoji planirano su investicije u iznosu od 730 miliona dinara, kroz ulaganja u infrastrukturu, za koju je ove godine izdvojeno 677 miliona. Kada je o rashodima reč, troškovi su smanjeni sa 930 miliona na 890 miliona dinara.
Budžet je urađen po preporukama resornog ministarstva. Lokalna samouprava predvidela je da se u gradsku kasu najviše novca slije od naplate poreza na zarade (preko 991 milion dinara), posle čega sledi novac od nenamenskih transfera iz republičkog budžeta (590 miliona) i 467 miliona dinara od doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta (naknada za građevinske dozvole). Među značajnijim izvorima prihoda izdvaja se naplata poreza na imovinu (295 miliona dinara), namenski transferi sa republičkog nivoa (250 miliona) i 120 miliona dinara od prodaje nepokretnosti.
Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kaže da su prioriteti u budžetu određivani prema interesu i potrebama građana.
 
“Budžet je uvećan u odnosu na prošlu godinu. Namenski transferi iz budžeta Republike Srbije prema našem gradu nisu promenjena od 2011.godine, a Novi Pazar nastavlja trend uvećanja budžeta sopstvenim resursima. Budžet je transparentan I u celini dostupan javnosti. Povećana su socijalna davanja, ali I budžet za obrazovanje, koji tradicionalno uvećavamo iz godine u godinu. Ova I naredna godine biće rekordne po ulaganjima u Novi Pazar, za šta podršku I međunarodnih organizacija, a sa ciljem da za građane obezbedimo najbolje uslove za život, kao I relaksiranu klimu za investicije”, rekao je gradonačelnik Biševac
 
Osim budžeta, Skupština Novog Pazara raspravljala je danas i o planovima rada javnih preduzeća i kadrovskim rešenjima u pojedinim preduzećima i ustanovama. 
Za vršioce direktora JKP “Gradska čistoća“,”Zavoda za urbanizam“ i Turističke organizacije Novi Pazar ponovo izabrani Armin Mehović, Sead Mušović i Dejan Belojica.
Odbornici lokalne skupštine usvojili su planove i programe nekoliko javnih komunalnih preduzeća i Predškolske ustanove “Mladost” za narednu godinu. Data je saglasnosti na cene prevoza putnika u gradsko-prigradskom saobraćaju Sandžaktransu, koje će prvih mesec dana biti 50 odsto niže od postojećih odobrenih cena.
Usvojena je i treća izmena budžeta za ovu godinu.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops