A- A A+

Počinju radovi na izgradnji "pametne zgrade"

Povodom početka radova na izgradnji Smart up city centra, Novi Pazar je posetila ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović. Nakon sastanka u Gradskoj upravi, ministarka Begović je u društvu ministra za turizam i omladinu Huseina Memića, kao i domaćina, gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca i zamenika gradonačelnika Vladimira Marinkovića, obišla lokaciju na kojoj će “pametna zgrada” biti izgrađena.
 
“Svedočim početku realizacije projekta. Centar je zamišljen da podrži razvoj start up kompanija koje će nastajati u ovom regionu. Vidim fantastičnu energiju i odlučnost, kako lokalne vlasti tako i ljudi koji rade na razvoju centra. Mislim da će Start up promeniti budućnost celog ovog kraja jer stvaramo okruženje koje je prilika za mlade preduzetnike da, otvarajući kompanije, razvijaju ekonomiju zajednice. Za desetak godina će, sigurna sam, rad ovdašnjih mladih IT stručnjaka uticati na ekonomiju cele zemlje”, poručila je ministarka Begović, ističući da je naročito fascinirana odlučnošću ljudi, što je dobar model i značajna podrška mladima.
 
Okupljenim predstavnicima medija se obratio ministar turizma i omladine, Husein Memić, čovek koji je u nastanak Start up centra najglasnije verovao i u vreme kada je nastajala sama ideja.
“Postojala je ideja za proširenjem kapaciteta i dobiće Novi Pazar ovim projektom savremeno opremljen prostor od 1050 metara kvadratnih. Obuku je prošlo preko 1000 ljudi, od kojih su mnogi postali programeri sa platom koja je danas daleko iznad proseka u Srbiji. Otvorili su neki mladi i kreativni ljudi, njih petoro i svoje kompanije, što je izuzetan podsticaj da ostanu u svom gradu”, kazao je ministar Memić.
 
Zahvalnost Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, kao i ministru turizma i omladine, koji je razvoju projekta doprineo sa pozicije direktora novopazarskog Kulturnog centra, uputio je gradonačelnik Nihat Biševac.
“Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija obezbedilo je 45 miliona dinara. Projekat je, zbog promena cena na tržištu sa početnih 75, procenjen na 96 miliona dinara, od čega Grad obezbeđuje 51 milion dinara. Centar je zuzetno značajan, jer su budućnost grada mladi, obrazovani ljudi, u ovom slučaju IT stručnjaci. Očekujemo dalju podršku ministarstava, kako bi mladim ljudima obezbedili još bolje mentorstvo, sa ciljem da usavrše mentorske veštine i dobiju mogućnost da se zaposle. Inovacioni centar je osnovan pre dve godine i za kratko vreme je napravljen izuzetan rezultat, do posla je došlo oko 160 mladih. Sledeća želja nam je izgradnja tehnooškog parka”, poručio je je gradonačelnik Biševac.
Rok za realizaciju prve faze građevinskih radova na objektu Smart up centra je 150 radnih dana. U koliko vremenski uslovi dozvole, biće realizovani grubi građevinski radovi. Druga faza podrazumeva izvođenje unutrašnjih radova i kompletno funkcionalno opremanje objekta.
 
Menadžer postojećeg Regionalnog inovacionog Start-up centra Šemsudin Plojović ističe da će “pametna zgrada” biti dom za sve ljude koji originalnošću i inovativnošću mogu da doprinesu razvoju zajednice.
“Pametne, kreativne i mlade ljude koji su se posvetili IT sektoru podržali smo i podržavamo ih različitim obukama. Cilj nam je da najpre postanu ekonomski nezavisni a onda i da upošljavaju druge. Na celom putu ka realizaciji ideje, najveći izazov je bila infrastruktura, korišćene su iznamljene prostorije. Nadamo se da ćemo u najkraćem mogućem roku, počev od danas, dobiti prostor koji ćemo trajno koristiti, a koji će služiti ne samo IT stručnjacima već i svim drugim sferama, odnosno ljudima koji su inovativni i skloni novim rešenjima u različitim sektorima”, poručio je Plojović.
Osim podrške resornog ministarstva, Grada Novog Pazara i Kulturnog centra u realizaciji projekta značajna je uloga i Regionalne razvojne agencije Sandžaka “SEDA”, pod čijim će okriljem Smart up city centar u početku funkcionisati, kako bi se vremenom razvio u zaseban poslovni entitet.

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops