A- A A+

Još 600 sedišta za namlađe, samo u ovoj godini preko 1000

Savet za bezbednost saobraćaja grada Novog Pazara i Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije uručili su 600 auto sedišta za najmlađe. Sedišt su podeljena roditeljima koji su ispunili uslove javnog konkursa a čija su deca rođena od 2017. do kraja pršle godine.

„Na inicijatu Saveta za saobraćaj pokrenuta je sjajna akcija i u cilju bezbednosti dece izdvojili smo ove godine značajna sredstva. Kupljeno je, samo u u toku ove godine preko 1000 auto sedišta za najmlađe sugrađane. U saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije upričena je prezentacija, kako bi se roditelji pre preuzimanja sedišta upoznali sa pravilnim i jedinim bezbednim načinom korišćenja tih sedišta u automobilima“, poručio je gradonačeljnik Nihat Biševac.

Prisutnim roditeljima obratuo se predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja grada Novog Pazara, Mirsad Jusufović.

„Hvala vam što ste kao vrlo bitnu prepoznali bezbednost svoje dece jer je njihova bezbednost uspeh svih nas. Nedavno smo, kao i ko zna koliko puta tokom godina unazad, organizovali izuzetno predavanje za srednjoškolce. Sve je to deo kampanje u čijem je fokusu bezbednost učesnika u saobraćaju. To je naš cilj, da svi i u svakom trenutku budu bezbedni“, poručio je Jusufović

Predstavnik Agencije za bezbednost saobraćaja Veljko Ćurčić, ističe da je broj dece koja stradaju kao učesnici u vozilu, poražavajući.

„Od 11 dece, koliko je u Srbiji poginulo prošle godine, njih petoro su bili putnici u nekom vozilu. Deca kada su u vozilu, odgovornost je na onima koji ih prevoze. Novi Pazar se poslednjih godina aktivno uključuje u sve akcije na temu bezbednosti u saobraju, sa posebnom pažnjom na kampanju koja se tiče bezbednosti dec“, rekao je Ćurčić i izrazio očekivanje da će u narednih nekoliko godina biti omogućeno da svako novorođeno dete u Novom Pazaru dobije auto sedište.

Iz Policijske uprave poručili su da nije cilj kazniti vozače, učesnike u saobraćaju uopšte, već preventivno delovati kako bi se izmenila svest ljudi, što se, poručili su, postiže upravo edukacijom i stalnim prezentovanjem primera iz prakse.  

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops