A- A A+

Potpisani sporazumi za sprovođenje mera energetske sanacije stambenih objekata

Sa građanima i privrednim subjektima  koji su ispunili uslove za subvencionisanje ugradnje solarnih panela u okviru projekta Sprovođenje mera energetske sanacije stambenih objekata potpisani su sporazumi. Projekat realizuju Ministarstvo rudarstva i energetike i Grad Novi Pazar, učestvujući sa 50 odsto udela finansijskih sredstava. Koordinator projekta Faruk Suljević podsetio je da je ukupan budžet projekta 10 miliona dinara, od čega zajedno 5 miliona izdvajaju grad i Ministarstvo rudarstva i energetike.
 
„Cilj je da se izvođaći radova i korisnici upoznaju, u želji da i druge građane motivišemo da se u budućnosti prijave na ovakve konkurse. Važno je istaći da je reč o pilot  projektu, koi je pripremljen tako da kroz jedan proces zajedno naučimo kako da dođemo do kilovat časova proizvedenih iz solarne energije. Druga važna stvar je kako na najbolji način uspostaviti komunikaciju između grada, resornog ministarstva, EPS-a, građana i firmi koje se bave ugradnjom solarnih panela“, rekao je Suljević, ističući da je za razliku od prakse vezane za prethodne projekte, po prvi put raspisan konkurs za izbor privrednih subjekata koji će ugrađivati solarne panele.
 
„Želeli smo da na kvalitetan način ispitamo ko realno ima kadovski, tehnički i finansijski kapacitet da ugrađuje solarne panele. Nakon izbora validnih firmi, raspisan je konkurs za građane, uz obavezu da svi koji ispune uslove konkursa, sarađuju sa nekom od kvalifikovanih firmi. Želeli smo da sprečimo zloupotrebe i pojavljivanje firmi koje nisu bile sposobne da odgovore zadatku“, kazao je Suljević, ističući da će sve sitne nedoumice vezane za pilot projekat, već u realizaciji nekog narednog javnog poziva biti otklonjene.
 
„Nakon ovog konkursa raspisan je konkurs za energetsku sanaciju, po veoma sličnom modelu, jer se najpre, po definisanim kriterijumia vršio privrednih subjekata koji mogu biti aktivni, a onda je raspisan i konkurs za građane, koji se mogu prijaviti za 12 mera. Budžet je u okviru ovog konkursa značajno veći jer u i Grad i Ministarstvo energetike  bolje upoznali specifičnosti i procedure“, zaključio je koordinator projekta Faruk Suljević.
 
On je izrazio uverenje da će  u odnosu na aktuelni, naredni projekat ugradnje solarnih panela imati mnogo veći budžet i da će se veći broj građana i firmi specijalizovanih za ugradnju panela, prijaviti.

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops