A- A A+

Novo poglavlje partnerstva sa EU

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini satao se, tokom prve zvanične posete Novom Pazaru, sa predstavnicima lokalne samouprave. Bertolini je nakon sasatanka u Gradskoj upravi obišao projekte čiju je realizaciju na teritoriji Novog Pazara podržala Evropska unija. Reč je o projektima koji doprinose poboljšanju kvaliteta života ljudi kroz obnovu i rekonstrukciju obrazovnih i zdravstvenih ustanova i unapređnje životne sredine.

Predsednica Skupštine grada Novog Pazara Anela Halilović Šemsović ističe da je sastanak konstruktivan i da su mnoge značajne teme tek otvorene.

“Pričali smo o tome koliko je projekata do sada realizovano i koji je njihov značaj za građane, ali i na temu realizacije novih zajedničkih projekta i nastavka ulaganja EU u ovaj kraj. Naše je da ponudimo projekte za koje verujemo da će Evropskoj uniji biti zanimljivi jer želimo da obezbedimo finansijsku podršku. Predstavili smo prioritete za ulaganja i prezentovali sopstvene kapacitete za nova partnerstva”, kazala je predsednica lokalnog parlamenta, ističući da je današnji sastanak jedna vrsta najave za otvaranje novog poglavlja partnerstva EU i lokalne zajednice.

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini istakao je da,shodno dinamici grada i specifičnostima sredine, prostora za saradnju ima mnogo.

“Iznenađen sam načinom na koji živi ova lokalna zajednica i vi ste u tom smislu za mene jedna vrsta iznenađenja, primer dobre prakse. Opštine i gradovi su nam izuzetno važni za integrisanje država u sistem EU. Zato želim da znate, moj je dolazak ovde početak novog nivoa komunikacije i  direktne saradnje sa lokalnim zajednicama. Jedan od projekata za čiju je realizaciju iskazujemo puno interesovanje  je prikupljanje i separacija komunalnog otpada”, poručio je Bertolini.

Zaštita životne sredine, podrška prosvetnom i zdravstvenom sektoru su polja za čije je unapređenje Evropska unija izuzeno zainteresovana.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops