A- A A+

U prisustvu predsednika Vučića otvoren put Novi Pazar – Tutin

Rekonstruisani put od Novog Pazara do Tutina, u dužini od 20,5 kilometara, otvoren je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Vrednost radova, na kojima je glavni izvođač bila turska firma Tašjapi, iznosila je 24 miliona evra, a projekat je finansiran sredstvima koje je država obezbedila iz kredita Turske, uz kamatu od 2,5 odsto.
Otvaranju puta prisustvuju i ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj, osnivač SDP, Rasim Ljajić, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, generalni konzul Turske u Novom Pazaru Bašar Basol, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić, predsednik opštine Tutin Salih Hot i predstavnici Tašjapija.
 
Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ističe da je po obimu investicija u Novi Pazar ova kalendarska godina jedna od najznačajnijih.
"Putevi su osnov za razvoj svakog kraja a za nas je naročito važan put Novi Pazar - Tutin. Ova i prethodna godina su rekordne po ulaganjima u putnu infrastrukturu našeg kraja i taj tempo će biti nastavljen. Izgradnja puteva znači dolazak investitora, veći broj turista a uz izgradnju autoputa ova deonica je od istorijskog značaja za sandžački region i sve okolne gradove", rekao je gradonačelnik Biševac, ističući da je druga najvažnija investicija izgradnja kliničkog centra.
 
"Raspisan je tender za izvođenje građevinskih radova u vrednosti od 45 miliona eura. Vrednost opreme je oko 30 miliona eura ,što znači da je ceo projekat vredan preko 75 milona. Na području Novog Pazara započeti su projekti čija je vrednost preko 150 milliona eura, a čiji je značaj neprocenjiv za sve naše građane. Najveći investitor je Vlada Srbije uz prijatelje, očekuje nas početak rada toplane na biomasu, projekat vredan 7 miliona eura. Rekonstrukcija puta Novi Pazar - Raška je investicija od 12 miliona eura. Završen je tender za OŠ "Desanka Maksimović", investiciju vrednu 5 miliona. U izgradnju Smart up city centra biće uloženo oko milion eura, radovi na obilaznici vredni su oko 2 miliona. Sve ukupno, ovo je period najvećih ulaganja Vlade u naš kraj" poručio je gradonačelnik Biševac. 
 
Radovi na rekonstrukciji tog puta u dužini od 5,5 kilometara trajali su tri meseca, a rekonstrukcija je dogovorena prilikom poslednje posete predsednika Vučića Novom Pazaru, u decembru 2021. godine.
Radovi na rekonstrukciji saobraćajnice Novi Pazar – Tutin počeli su u septembru 2019. godine.
Projekat rekonstrukcije magistralnog puta podrazumevao je zamenu dotrajalog asfalta, izgradnju potpornih zidova, mostova preko Sebečevske reke i postavljanje horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije.
Reč je o saobraćajnici od izuzetnog značaja za lokalno stanovništvo, na čiju se rekonstrukciju čekalo više od 40 godina, ali i važnom državnom putu.

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops