A- A A+

Popis počunje u subotu

U okviru popisa stanovništva 2022,  koji počinje u subotu, 1. oktobra, građani Novog Pazara će se, kao i svi građani Srbije, sresti sa popisivačem, kako bi odgovorili na jasno definisana pitanja. 
Prema rečima predsednika lokalne popisne komisije  Džemila Divanefendića, u slučaju da popisivač nakon dva dolaska na istu adresu na istoj ne zatekne članove domaćinstva, njihova je obaveza da na mestu dolaska ostave obaveštenje o poseti i telefon koji su građani dužni da pozovu, kako bi dogovorili naknadni termin za popis. Na sva pitanja mora se odgovoriti tačno i potpuno. Mogućnost da ne odgovore, građanima je data samo po snovu tri pitanja: pitanje o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku.
 
“U subotu popisivači izlaze na teren i popis će trajati do kraja oktobra. Popisna komisija grada Novog Pazara izvršila je sve potrebne pripremne procedure prema instrukcijama Zavoda za statistiku. Popisivači su akreditovani, oprema je testirana i u popisu će učestvovati 25 instruktora i 160 popisivača. Svaki popisivač imaće odgovarajuću legitimaciju koja je građanima dostupna na uvid, a proces popisivanja na terenu traje oko 30 minuta”, rekao je Divanefendić.
Iako se, prema njegovim rečima, ne očekuje pojava ozbiljnijih problema na terenu, tokom popisa će biti organozavno dežurstvo članova popisne komisije. Građanima će tokom 24 sata biti na raspolaganju telefonski broj posredstvom koga će moći da prijave svaku nepravilnost, izraze nedoumicu ili iskažu specifično ingteresovanje u vezi sa realizacijom popisa.
 
“Podaci prikupljeni tokom popisa biće korišćeni isključivo u statističke svrhe, bez mogućnosti bilo kakve zloupotrebe, jer ti podaci ni prema zakonu, ne smeju biti korišćeni u ma koju drugu svrhu”, poručio je Divanefendić. On je pozvao građane da učestvuju u popisu, jer od toga koliko nas ima, kako je kazao je, zavisiće i trasiranje razvojnog puta lokalne zajednice u svim sferama.
 
“Svedoci smo da je bojkot popisa iz 2011. naškodio svim građanima. Situacija je u vezi sa predstojećim popisom mnogo povoljnija jer svi društveno - politički subjekti pozivaju građane da učestvuju. Važno je da se svi odazovemo, pokažemo parvo stanje, što će se odraziti na sve segmente života. Od broja članova lokalne zajednice zavisi kvalitet obrazovanja, zdravstvene zaštite, kvalitet rada lokalne samouprave. Više građana na teritoriji lokalne sampourave garancija je za veći broj radnih mesta u policiji, zdravstvu, više zaposlenih u javnom sektoru i veće kvote za obavljanje različitih privrednih delatnosti”, zaključio je predsednik Popisne komisije grada Novog Pazara.
Za razliku od popisa iz 2011, podaci iz ovog popisa biće evidentirani elektronskim putem. Novina je i to što umesto 15, kako je bilo ranije, predstojeći popis traje 30 dana.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops