A- A A+

Zvanično otvoren Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru

Zvanično je otvoren Generalni Konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru. Otkrivanjem table i presecanjem vrpce označen je početak rada tog ekonomsko diplomatskog predstavništva.
Tablu su otkrili i vrpcu presekli ministarka vanjskih poslova BiH Bisera Turković, državni sekretar Nemanja Starović i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.
 
Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da je ovo veoma važan dan za građane Novog Pazara, Sandžaka, Srbije i Bosne i Hercegovine. Otvaranje Konzulata je, naglasio je, pokazatelj sve boljih odnosa između dve zemlje, a znamo koliko je to važno za ceo region.
 
”Inicijativa koju smo pokrenuli 2019. godine prilikom posete prilikom posete predsedavajućeg Predsedništva BiH Šefika Džaferovića, a realizovane uz razumevanje i podršku Vlade Republike Srbije, predsednika Aleksandra Vučića i tada potpredsednika Vlade Rasima Ljajića danas je realizovana. Uveren sam da će Konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru dati značajan doprinos daljem jačanju diplomatskih ekonomskih i kulturnih i drugih veza između Novog Pazara, Sandžaka, Srbije i Bosne i Hercegovine. Otvaranje Konzulata takođe će služiti građanima ovog regiona kao i građanima koji žive i BiH, a naročito onima koji su poreklom iz Sandžaka” kazao je gradonače Biševac.
 
Državni sekretar Nemanja Starović kazao je da je za Republiku Srbiju saradnja sa susednim zemljama i očuvanje mira i stabilnosti u regionu, uz punopravno članstvo u EU predstavljaju prioritete spoljne politike, te da u tom smislu otvaranje Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru daje dodatni impuls intenziviranju i proširenju saradnje između dve zemlje.
 
Starović je posebno istakao da su odnosi Republike Srbije i Bosne i Hercegivine veoma dobri uz postojanje dodatnog prostora za njihovo dalje unapređenje kroz intenziviranje političkog dijaloga u svim pitanjima od značaja.
”Pridajemo posebnu važnist razvoju ekobomskih odnosa jer je BiH jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Republike Srbije i sigurni smo da postoji prostor za unapređenje već postojeće ekonomsle saradnje, kao i za jače infrastrukturno povezivanje. Današnje otvaranje Generalnog konzulata u Novom Pazaru će dati dodatni doprinos unapređenju dobrosusedskih odnosa, a grad Novi Pazar dobija još jedno diplomatsko konzularno predstavništvo što daje dodatni značaj gradu ali i čitavom regionu” kazao je Starović i poručio da će Generalni konzulat BiH u Novom Pazaru imati svesrdnu pomoć i podršku Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.
 
Ministarska spoljnih poslova Bosne i Hercegovine izrazila je posebno zadovoljstvo da se upravo u Novom Pazaru otvara diplomatsko predstavništvo te zemlje. Ona je potvrdila da to znači unapređenje odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.
 
‘’Ovaj istorijski čin je jasan pokazatelj da je Bosna i Hercegovina opredeljena za unapređenje odnosa sa našim susedima, na bazi razumevanja i uvažavanja. To je put za našu buduću saradnju, ali i bolji život i prosperitet svih naših građana. Želimo da u Republici Srbi imamo prijatelja i partnera. Naši narodi osećaju međusobnu duboku povezanost i trebva im olaškati negovanje prijatelsjkih i poslovnih veza. Stanovnici Sandžaka osećaju duboku povezanost sa Bosnom i Hercegovinom i ta osećanja su obostrana. Naša želja je d ate odnose jačamo, sa ciljem negovanja dobrih međudržavnih odnosa i da doprinesemo njihovom trajnom razvoju’’ poručila je Turković.
 
Svečanosti povodom otvaranja konzulata BiH u Novom Pazaru, prisustvovali su predstavnici političkog i javnog života Novog Pazara, susednih opština, te predstavnici diplomatskog kora u Beogradu.

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops