A- A A+

Skupština Grada: Saglasnost za regionalnu deponiju

Skupština Novog Pazara jednoglasno je danas usvojila odluku o uspostavljanju saradnje sa Raškom i Tutinom u oblasti upravljanja otpadom, kao i osnivanju zajedničkog preduzeća koje će se time baviti.
Usvajanje ovih odluka je početak formiranja regionalne deponije, koja će biti na teritoriji Raške, u selu Milatkovići, čime bi se rešio dugogodišnji problem ovih lokalnih samouprava sa odlaganjem komunalnog otpada.
 
Na sednici lokalnog parlamenta su, prema predloženom dnevnom redu, razmatrana dva predloga odluka: o uspostavljanju međuopštinske saradnje u oblasti upravljanja otpadom grada Novog Pazara, opštine Raška i opštine Tutin,  i odluku o davanju saglasnosti za potpisivanje Ugovora i pokretanje postupka o osnivanju regionalnog privrednog društva kao društva kapitala. Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kaže da je realizacija ovog projekta od velikog značaja za Novi Pazar, ali i za Tutin i Rašku.
 
“Regionalna deponija ima ogroman značaj jer rešavamo višedecenijski problem odlaganja čvrstog komunalnog otpada. Dosadašnja deponija je nesanitarna i udaljena preko 24 kilometra, nalazi ne na nadmorskoj visini od preko 1000 metara i odlaganje smeća na toj lokaciji iziskuje ogroman trošak preduzeća, a na kraju i troškove samih građana, koji plaćaju usluge. Grad je često subvencionisao troškove, što je dugoročno veliki problem”, rekao je gradonačelnik Nihat Biševac za skupštinskom govornicom. On je podsetio da će savremena regionalna deponija biti udaljena svega 10 kilometara od Novog Pazara, u selu Milatkoviće.
 
“Nova deponija je znatno ekonomičnije rešenje. Posao će obavljati isti broj ljud, deponija će biti savremena a ne treba podećati da uz podršku resornog ministarstva sledi gašenje postojeće deponije koja u ekološkom smislu nikada nije bila prihvatljivo rešenje. Rešavamo višedecenijski  problem čiji nam je ishod povoljan po građane izgledao mnogo daleko”, zaključio je gradonačelnik Nihat Biševac.
 
Za usvajanje predloga odluka odbornici su glasali jednoglasno, uz određene primedbe predstavnika opozicije.
 
Govoreći ispred vladajuće Sandžačke demokratske partije,  dr Muamer Bačevac istakao je da je sednica bila konstruktivna, te podsetio da se ceo svet suočava sa brojnim ekološkim problemima. Osim projekta regionalne deponije, koji će rešiti dugogodišnji problem odlaganja otpada,  Novi Pazar izdvajajući sredstva iz lokalnog budžeta ali i uz pomoć resornog ministarstva, realizuje brojne projekte u oblasti unapređenja životne sredine.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops