A- A A+

Potpisani ugovori za izgranju toplovoda, toplana na biomasu višestruk benefit za građane

Svečanim potpisivanjem ugovora između JKP "Toplana" Novi Pazar i izvodjača radova "Izolir" Zrenjanin na izgradnji toplovoda, u Novom Pazaru je započela druga faza radova u okviru projekta "Podsticanje razvoja obnovljive energije, razvoj trzišta biomase, Izgradnja nove toplane na biomasu u Novom Pazaru".

Potpisivanju ugovora između JP „Gradska toplana“ i izvođača radova na izgradnji toplovoda prisustvovao je Zoran Lakićević, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike.

„Ovo je rezultat vizije koju su grad Novi Pazar na čelu sa gradonačelnikom i Toplana na čelu sa direktorom pokrenuli dolaskom u naše ministarstvo. Zajedničkim naporima izborili su se da danas u Novom Pazaru traju radovi na izgradnji toplane. Nakon ovog poptisivanja sledi izgradnja toplovoda a uskoro i potpisivanje ugovora za podstanice. Građani će za narednu sezonu imati spremno klimatski održivo grejanje, bez štetnog uticaja po životnu sredinu“, rekao je Lakićević ističući da će korišćenjem obnovljivih izvora energije, nova toplana smanjiti zagađenje vazuduha u gradu za čak 90 procenata.

Prema rečima gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca, reč je o projektu koji po svojoj važnosti za građane Novog Pazara ima istorijski značaj.

„Postojeća toplana je u centru grada a nova će biti izgrađena u industrijskoj zoni. Time ćemo na zadovoljstvo svih građana Novog Pazara, zagađenje svesti na minimum. Svi zajedno udisaćemo čistiji vazduh. I dve kotlarnice, u naselju Lug i kod zgrade Bor sada koriste ugalj a želimo da budu deo sistema koji se oslanja na obonvljive izvore energije. U razgovoru smo da taj posao realizujemo uz podršku međunarodnih finansijskih institucija. Sem ekološkog uticaja, značajno je podsetiti na energetsku efikasnost novih kotlova, odnosno znatno manju potrošnju energenata, koji generišu mnogo više toplotne energije“, poručio je gradonačelnik Nihat Biševac, ističući da je Novi Pazar aplicirao i za niz drugih projekata u cilju povećanja energetske efikasnosti na lokalnom nivou.

Marijana Matić Mićić, ispred konzorcijuma koji učestvuje na realizaciji projekta, podsetila je prisutne da je rok za završetak radova 1. oktobar tekuće godine a vrednost radova na toplovodu je 1 600 000 eura. Ukupna vrednost projekta izgradnje toplane na biomasu u Novom Pazaru je 7 miliona eura. Nova toplana doneće neprekidnu isporuku toplotne energije u toku 24 časa, kao i mogućnost povećanja broja domaćinstava na sistem daljinskog grejanja.

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops