A- A A+

Partnerstvo Novog Pazara i Sarajeva graditi i kroz institucionalne okvire

 Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac sastao se u Sarajevu sa predstavnicima Udruženja građana poreklom iz Sandžaka U Bosni i Hercegovini,  i predstavnicima političkih stranaka u Skupštini Kantona Sarajevo.
 
„Saradnja je krenula dobrim tokom ali je sve poremetila pandemija korona virusa. Cilj je da pojedinačne inicijative u razlilčitim oblastima postavimo na institucionalni nivo. Uskoro očekujemo posetu delegacije Kantona Sarajevo Novom Pazaru i Sandžaku, kako bi se dogovorili o danas iznetim, konkretnim predlozima. U fokusu saradnje su obrazovanje, kultura i sport, ali i mnoge druge oblasti“, rekao je graonačenik Novog Pazara Nihat Biševac, upućujući zahvalnost predsedniku Udruženja Ekremu Lekiću i predsedniku Podružnice Novi Pazar, Senadu Haliloviću.
 
Komentarišući nagradu „Grad prijatelj“ dodeljenu Novom Pazaru, gradonačelnik Biševac je rekao da je divno što ljudi imaju prilku i način da upoznaju Novopazarce i Novi Pazar, te da prepoznaju sve njegove vrednosti.
 
„Priznanje laska. Tradicionalno prijateljstvo, bratski odnosi našeg grada sa Sarajevom će se nastaviti, jer za to imamo, svi zajedno, mnogo razloga“, poručio je gradonačelnik Biševac.
 
Da partnerstvo bratskih gradova, Novog Pazara i Sarajeva trebanegovati i unapređivati, složili su se i domaćini sastanka.
 
„Postoji jasna opredeljenost, želimo da ta saradnja sa građankama i građanima Sandžaka bude intenzivnija. Definisali smo temeljne zaključke na kojima će počivati dalja saradnja, a jedan od koraka je organiziranje neke vrste parlamentarne grupe. Obrazovanje i kultura su nam zajednički interes. Preko bosanskih kulturnih centara i u saradnji sa fakultetima želimo olakšati studentima iz Sandžaka i smanjiti izazove sa kojima se susreću. Postoje različiti načini da možemo poboljšati postojeće veze“, kazala je nakon sastanka profesorka Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Jasna Duraković.
 
Udruženje Bošnjaka poreklom iz Sandžaka prepoznaje snažan temelj na kome počiva povezanost glavnog grada Bosne i Hercegovine sa novopazarskim krajem i Sandžakom uopšte.  
 
„Vežu nas istorija i budućnost. U Sarajevu barem trećina građana povezana je sa Sandžakom. Ubrzo ćemo posetiti Novi Pazar i želimo ostvariti kontakte bazirane ne na političkom, već prvenstveno na emotivnom odnosu. Želimo da ujedinimo naše pisce, spojimo stvaraoce filma, pozorišta, sportiste. Volio bih da možemo povezati Sarajevo i Novi Pazar tako da se što više istinski približe“, rekao je Samir Suljević, zastupnik SDP U Skupštini Kantona Sarajevo.
 
Nastavak ranije uspostavljene saradnje će, na obostrano zadovoljstvo i uz dalje zalaganje postati deo institucionalnog okvira.
 
„Moramo i medijski puno poraditi na suradnji. Volio bih da imamo više sluha za Sandžak i Novi Pazar, makar onoliko koliko je sluha za Sarajevo u tom kraju. Važna nam je suradnja medija, novinara, da postoje zajednička glasila koja ćena afirmativan način govoriti o suradnji i potrebama građana na obe strane, koji su međusopbno snažno povezani“, kazao je Zvonko Marić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, ističući da su građani željni napretka i da streme evropskim i svetskim standardima“, poručio je Marić.

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops