A- A A+

Radovi na izgradnji razvodnog gasovoda na teritoriji Grada Novog Pazara teku bez problema

Radovi na izgradnji razvodnog gasovoda Aleksandrovac-Kopaonik-Novi Pazar-Tutin, čiji je investitor JP “Srbijagas”, već se izvode na teritoriji Grada Novog Pazara jer su upravo ovde u najvećem procentu rešeni imovinsko-pravni odnosi. Radove, koji se za sada odvijaju planiranom dinamikom, danas su obišli predstavnici Gradske uprave.
 
Koordinator projekta Faruk Suljević je istakao da su poslednjih dana radovi intezivirani i da je gasifikacija veoma značajna za Novi Pazar i da je ona budućnost i za nas i našu okolinu. Napomenuo je da Novi Pazar ima zaista veliki problem sa zagađenjem jer se u centru grada nalazi Toplana kao i mnogo individualnih zagađivača. Stanje će se zasigurno poboljšati narednih godina jer će se izgraditi Toplana na biomasu čiji će se rezervni kotlovi kačiti na gasovod što će usloviti kako energetski efikasnu tako i potpuno čist izvor energije. Kada se stvore uslovi to će uraditi i ostali veliki potrošači, pre svega Opšta bolnica i mnogi drugi kao i individualni potrošači u gradu.
 
Projektno tehnička dokumentacija, koja je bila potrebna za početak izgradnje razvodnog gasovoda Aleksandrovac-Kopaonik-Novi Pazar-Tutin je završena kao i imovinsko pravni odnosi, tako da se radovi za sada odvijaju bez problema. Radove su danas obišli predstavnici Gradske uprave i bili su zadovoljni stanjem zatečenim na terenu.
 
Inače,27.jula je započeto nizanje cevi duž trase a od 29. aktivno se vrše zavarivanje cevi, iskop i postavljanje u iskopani rov. Iz JP”Srbijagas” navode da se radovi jedino ne odvijaju na parcelama na kojima se nalaze zasadi malina, a kroz koje prolazi trasa za gasovod, jer su za to zamolili poljoprivrednici ovog kraja tako da im je izađeno u susret dok traje sezona berbe nakon koje će se i na tom delu radovi izvoditi.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops