A- A A+

Novi Pazar i Sarajevo – bratski gradovi na delu

Tokom svoje prve zvanične posete našem gradu, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sastala se sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem. Razgovori na temu saradnje bratskih gradova, kao i konkretni planovi na kojima počiva partnerstvo, temelje se, poručeno je, isključivo na potrebama građana.
 
„Imamo mnoštvo mogućnosti da povezujemo naše gradove, posebno kroz različite obrazovne, kulturne i sportske programe. Radićemo na povezivanju mladih, sportista i kulturnih radnika u narednom periodu“, kazala je Benjamina Karić, gradonačelnica glavnog grada Bosne i Hercegovine. Ona je istakla da je Novi Pazar grad dobrodošlice i srdačnosti, te da se ona tokom posete oseća kao kod svoje kuće. Zato, između ostalog, prema rečima gradonačelnice Sarajeva „Novopazarke i Novopazarce građani Sarajeva osećaju kao svoj, bratski narod“.
 
 Da dva grada, sem zajedničkog osnivača povezuje mnogo toga, od istorije i tradicije do kulture i sporta, podsetio je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.
 
 „Bratski gradovi povezani su i činjenicom da mnogo Novopazaraca živi u Sarajevu. Upravo su ti ljudi, poreklom iz ovog kraja, najčvršći most saradnje dve zemlje i dva grada. Multietnička nit i multikulturalnost karakteristike su oba grada, na šta smo takođe, izuzetno ponosni. Saradnju u različitim oblastima, obraćajući posebnu pažnju na interesovanja i potencijale mladih, unapredićemo u narednom periodu“, poručio je gradonačelnik Biševac i podsetio da je bliskost zajednica došla do izražaja u, po Novi Pazar, najtežem trenutku.
 
„Grupa lekara iz Bosne i Hercegovine došla je u naš grad prošle godine, u momentima najvećih razmera pandemije u Novom Pazaru. Pored medicinske pomoći građanima, Kanton Sarajevo je Novom Pazaru pružio i dragocenu novčanu pomoć, što nikada nećemo zaboraviti. Dešavanja u protekolom periodu dodatno su zbližila Novopazarce sa građanima Sarajeva“, istakao je gradonačelnik Nihat Biševac.
Gradonačelnici dva grada obišli su, nakon zvaničnog dela sastanka, novopazarsku Staru čaršiju. 

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops