A- A A+

Projektom „I ti se pitaš“ do školske biblioteke

U okviru projekta “I ti se pitaš”, koji su realizovale Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID)  i grad Novi Pazar, učenicima novopazarskih srednjih škola omogućeno je da, po prvi put, učestvuju u javnoj raspravi o budžetu grada za narednu godinu. Učenici su iskoristili mogućnost  da sami definišu projekte koje smatraju važnim za unapređenje uslova rada i boravka u svojim školama, da glasaju o predlozima i da, na taj način, izaberu one koje smatraju najneophodnijim za realizaciju. Prvi u nizu završenih projekata je projekat učenika Ugostiteljsko – turističke škole, koji su predviđenim sredstvima opremili školsku biblioteku.
 
„Po prvi put se dešava da učenici učestvuju u kreiranju budžeta. Grad  je, u saradnji sa USAID omogućio da šest srednjih škola i njihovi učenički parlamenti realizuju projekte. Za svaku školu izdvoijeno je po 500 000 dinara“, kazala je Ulfeta Demčović, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje.
 
Direktor Ugostiteljsko – turističke škole ističe da je u školi bilo moguće uz pomoć profesora doći do određenih knjiga, sa da je zahvaljujući ovom projektu konačno napravljena biblioteka.
 
„Uprava se aktivno uključila i pomogla realizaciju projekta. Opredelili smo jednu prostoriju za biblioteku, pomogli opremanje prostora policama i od dela novca kupili 750 naslova. Brojni su donatori, od kojih smo knjige dobili na poklon i u ovom trenutku raspolažemo fondom od 3 200 knjiga“, rekao je direktor škole Iso Ćorović.
 
Zvanično otvaranje biblioteke oformljene u okviru projekta „I ti se pitaš“, najavljeno je za 1. septembar i početak nove školske godine. 

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops