A- A A+

Najveća nagrada kao najbolji podstrek

Novopazarsko Regionalno pozorište i Kulturni centar Novi Pazar pobednici su  66. “Sterijinog pozorja” održanog u Novom Sadu, gde je za najbolju proglašena predstava  „Ako dugo gledaš u ponor“.

Puno godina rada, odricanja i težnje da pozorišnoj publici prezentuju kvalitet objedinjeno je u izvođenje nastalo po romanu Enesa Halilovića, u koprodukciji  Regionalnog pozorišta i Kulturnog centra Novi Pazar. Režuju za, prema oceni žirija, najbolju predstavu na Balkanu, potpisuje Zlatko Pejaković.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, podsetio je nakon prijema organizovanog u čast članova i rukovodstva Regionalnog pozorišta, da je osvojena najprestižnija nagrada u oblasti pozorišne umetnosti na ovim prostorima.

„Ponosni smo na Regionalno pozorište. Ovakve nagrde opravdavaju naše napore da za razvoj kulture izdvajamo više sredstava iz budžeta nego druge lokalne samouprave. Nije ovo jedino priznanje Regionalnom pozorištu, već rezultat kontinuiteta i kvaliteta koji su stručni krugovi prepoznali. Za grad, priznanje je izuzetno značajno i nastavićemo da podržavamo ovakve projekte“, kazao je gradonačelnik Nihat Biševac.

Glumci, članovi Regionalnog pozorišta od njegovog osnivanja ističu da su svesni odjeka koji pre svega među mladima ima njihov rad.

„Mnogim mladim ljudima koji nastavljaju našim koracima ova nagrada je podstrek. Sebi smo dokazali da vredimo više nego što smo mislili i ovo je kruna dugogodišnjeg rada. Sa druge strane, ovo je velika prezentacija našeg divnog grada i kulture“, kazala je članica Reginonalnog pozorišta Novi Pazar, Lemana Bećirović, ističući da, kada spredstava nastaje, akteri ne razmišljaju o nagradama već o kvalitetnom izvođenju i zadovoljstvu publike.

„Predstavu smo napravili da i mi, kao i publika, uživamo u njoj. Želeli smo da kažemo istinu a ova predstava govori o istini. Sve što je prethodilo Sterijinoj nagradi, iste reakcije publike u gradovima, ovacije u Bitefu, potvrđivalo je kvalitet“, rekla je Bećirović.

Njen kolega Dušan Živanić ističe da su članovi Regionalnog pozorišta u svoj uspeh verovali s razlogom.

„Komentari ljudi, ocene publike potvrđuju da smo uradili pravi stvar, postavili sebi i drugima zadatak za budućnost. Nismo se pogordili  ali smo pokazali kvalitet“, rekao je Živanić.

Direktor Regionalnog pozorišta Seadetin Mujezinović potvrđuje da je „nakon višeminutnog aplauza publike na kraju predstave sve bilo jasno“.

„Zahvaljujem se gradonačelniku, njegovim saradnicima i na nastojanju da nam odaju priznanje za ostvareni uspeh. Podetili smo se da je predstava „Lavina“ 2020. godine bila na listi pet najboljih, da smo igrali niz drugih kvalitetnih predstava. Igrali smo i na upravo završenom Belefu i opet nije izostalo zadovoljstvo publike. Za pozorište ali i ljude koji vode ovaj grad to jeste obaveza, da kvalitetno sarađujemo i u narednom periodu. Za sve nas ovo je izuzetan podstrek“, kazao je Mujezinović.

Prema njegovim rečima jedan od činilaca velikog uspeha je koprodukcija sa novopazarskim Kulturnim centrom – razmena kreativnih ideja, kreativnosti, jer je „pozorište živa stvar“.

Pojedinačno, Rifat Rifatović, član Regionalnog pozorišta dobitnik je priznanja za ulogu u predstavi „Ako dugo gledaš u ponor“, njegovoj koleginici Anđeli Marić pripala je nagrada za najbolju mladu glumicu, nagrada za režiju uručena je Zlatku Pejakoviću a nije izostalo ni priznanja u oblasti scenske muzike.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops