A- A A+

Delegacija Ministarstva prosvete: Višemilionske investicije u obrazovni sistem Novog Pazara

Delegacija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predvođena Milanom Pašićem, pomoćnikom ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje posetila je objekte Predškolske ustanove „Mladost“, kao i osnovne škole „Stefan Nemanja“ i „Bratstvo“. Povod posete je ušeće grada u projektu „Inkluzivno preškolsko vaspitanje i obrazovanje“, koje Ministarstvo prosvete realizuje u saradnji sa Svetskom bankom. Ovom prilikom najavljen je početak radova na izgradnji novog vrtića u naselju Ćukovac, u blizini OŠ „Bratstvo“.
 
„Predškolska ustanova je septembra prošle godine postala deo projekta. Za proteklih šest meseci imali su mentorsku podršku, vaspitači su prošli obuku u okviru komponente 2, pomenutog projekta. Danas imamo priliku da se uverimo kako vaspitači i deca primenjuju osnove programa „Inkluzivno preškolsko vaspitanje i obrazovanje“. U okviru komponente 3 predviđena je sanacija i adaptacija samih objekata PU“, kazao je pomoćnik ministra, ističući da je Novi Pazar jedna od retkih lokalnih samouprava koja sve tri komponente projekta želi da primeni i unapredi sistem.
„Vidim da su svi zadovoljni dosadašnjim razvojem programa. Jedva čekamo da novi objekat vrtića bude gotov pa da ponovo, s povodom,  posetimo naše prijatelje u Novom Pazaru“, zaključio je pomoćnik ministra Milan Pašić.
Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac podsetio je da će uz podršku Ministarstva prosvete u narednom periodu biti realizovan niz izuzetno značajnih projekata.
 
„Zahvaljujem  Ministarstvu na dosadašnjem zalaganju. Preedstoje nam milionska ulaganja u razvoj sistema predškolskog obrazovanja i vaspitanja, osnovnih i srednjih škola. Radovi u OŠ „Bratstvo“, što je investicija vredna preko 5 milona eura, su pri kraju. Izgradnjom vrtića u Ćukovcu povećaće se prijemni kapaciteti ustanove i stvoriti mnogo bolji uslovi za naše najmlađe. Sledeće godine nas očekuje izgradnja i objekta vrtića u centru grada, kao i otvaranje obdaništa na Šestovu. Danas je dogovorena i rekonstrukcija obdaništa na magistrali, kao deo treće komponente projekta „Inkluzivno preškolsko vaspitanje i obrazovanje“, rekao je gradonačelnik Biševac i podsetio da će učenicik OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ konačno dobiti fiskulturnu salu, dok je Ministarstvo za rekonstrukciju OŠ u Lukarima opredelilo 12 miliona dinara.
 
Direktorka Predškolske ustanove „Mladost“ Sabina Hoćanin osvrnula se na važnost realizacije projekta inkluzije.
„Novi objekat u centru grada, koji će biti izgrađen u okviru treće faze imaće duplo veće kapacitete od postojećeg. U toku su pripreme koje realizujemo u saradnji sa lokalnom samoupravom. Što se dela projekta koji tretira nastavne promene  tiče, a kroz program „Godine uzleta“ jezgro inovacija je u objektima Abu Dabi na Dojeviću i u vrtiću „Naše dete“. Aktivnosti se odvijaju na zadovoljstvo dece, vaspitača ali i roditelja i biće, u interesu svih, nastavljene i u narednom periodu“.
 
Simbolično nazvane „Godine uzleta”, nove osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja prepoznaju značaj predškolskog doba u razvijanju sposobnosti za celoživotno učenje, kao što su samopouzdanje, otvorenost, radoznalost, istrajnost, otpornost i kreativnost.

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops