A- A A+

Saradnja sa Egiptom – od privredno - ekonomskih veza do očuvanja tradicije

Ambasador Arapske Republike Egipat u Beogradu Amr Alguvejli sastao se sa gradonačelnikom Novog Pazara i predsednicom Skupštine Anelom Halilović Šemsović.
Ambasador Alguvejli podetio je na 113 godina dugu tradiciju uspešnih diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije, na kojima počiva inicijativa za razvoj saradnje sa gradovima i opštinama.
 
„Uz čestitke povodom početka Ramazana, želim da istaknem da smo razgovarali o modelima saradnje na ekonomskom i kulturološkom nivou, saradnji u obrazovanju i povezivanju muzeja, uključujući i povezivanje svih oblika umetnosti koje značajno doprinose čuvanju tradicije“, kazao je Alguvejli, ističući da nakon sastanka ima jasnu sliku o privredno - ekonomskim petencijalima Novog Pazara i regiona.
 
„Egipat uživa prednosti koje donosi zona slobodne trgovine u Africi. Ekonomski savet između Egipta i Srbije je pred nama i želimo da Novi Pazar uzme učešće. Što se vanekonomskih aktivnosti tiče, vašoj biblioteci darovaćemo određeni broj naslova. Imaćemo izložbu egipatske kaligrafije u Muzeju. Nastojimo da uspostavimo saradnju i u medicinskom sektoru, zbog čega nas očekuje i sastanak sa predstavnicima Opšte bolnice i Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar“, rekao je ambasador Arapske Republike Egipat, Amr Alguvejli.
 
Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ističe da postoje brojni razlozi da Novi Pazar bude deo liste bratskih gradova Republike Egipat sa područja Srbije.
„Sutra nas očekuje izložba, pokolon bilioteci je takođe dgragocen. Želim da istaknem značaj inicijative za uspostavljanje saradnje u medicinskom sektoru. Ne treba posebno naglašavati mogućnosti saradnje na planu razmene studenata, povezivanja kulturno umetničkih društava. Članove novopazarskog hora „Đulistan“ očekuje gostovanje u Egiptu, želimo da povežemo institucije. Što se tiče ekonomskih veza, učinićemo sve da naši privrdnici, najpre uz podršku Privredne komore, budu deo Ekonomskog foruma i tako nađu put do izuzetno zanimljivog afričkog tržišta“, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops