A- A A+

Grad Novi Pazar podržao realizaciju projekta “Da nas je više”

Problem steriliteta u današnjem dobu ima veliki procenat mladih bračnih parova. O ovoj, nekada tabu temi, danas se govori sve više pa se sve veći broj parova odlučuje na proces vantelesne oplodnje kako bi postali roditelji. Na ovu temu danas je u Novom Pazaru kroz projekat “Da nas je više” govorio medicinski tim stručnjaka sa Ginekološko-akušerske klinike Narodni front iz Beograda koji je izneo i novine za ostvarivanje prava na vantelesnu oplodnju.
Predavanje su slušali  ginekolozi iz Novog Pazara, Tutina, Sjenice i Raške kako bi se upoznali sa detaljima upućivanja pacijenata na vantelesnu koju, za neograničen broj pokušaja, finansira Republika Srbija.
 
“Treba da znamo i da smo sveni da neplodnost nije problem naše sredine nego da je to jedan globalni, medicinski, sociološki i ekonomski problem i da ne treba toga da se stidimo, da to ne treba da bude tabu tema. Što ranije se uputimo lekaru lakše ćemo rešiti problem i imaćemo veći uspeh u lečenju neplodnosti”, kazao je specijalista ginekologije i akušerstva dr Milan Perović sa Narodnog fronta.
 
“Često je taj ekonomski moment najveći problem za odlazak na vantelesnu oplodnju pa je država rešila da pomogne na tom polju  tako što finansira neograničen broj pokušaja za dobijanje prvog i dva pokušaja drugog deteta. To pravo mogu iskoristiti žene sa navršene 43 godine , ne starije,i  parovi koji su iz prethodnih brakova prvo dete imali putem vantelesne oplodnje”, objasnila je embriolog dr Ana Jeremić.
Ovu priču podržao je Grad Novi Pazar  a na inicijativu dr Anele Halilović Šemsović, predsednice Skupštine, danas se i govorilo na ovu temu. 
 
“Jako mi je drago što je Novi Pazar  prvi grad u Srbiji od koga kreće kompletna prezentacija ali i realizacija ovog projekta”, kazala je ispred Grada Novog Pazara, dr Anela Halilović Šemsović.
Ovaj medicinski tim će sutra od 10h u Kulturnom centru biti na raspolaganju parovima koji bi želeli da se putem vantelesne oplodnje ostvare kao roditelji tako što će moći da od njih dobiju sve odgovore, objašnjenja, smernice i putokaze. Ukoliko imaju zdravstvenu dokumentaciju neka je  ponesu i mogu je dati na uvid lekarima koji će biti tu sve dok budu dolazili zainteresovani.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops