A- A A+

Usvojen budžet za 2021.godinu

Odbornici Skupštine grada Novog Pazara usvojili su budžet za sledeću godinu kojim su predviđeni ukupni prihodi od nešto više od 3,1 milijarde dinara. Budžet je zasnovan na realnim prihodima, projektovan po meri građana, a nisu predviđena kreditna zaduženja, čime se malo koja lokalna samouprava može pohvaliti.
 
Za izgradnju komunalne infrastrukture namenjeno je 250 miliona dinara, a kanalizacione 50 miliona iz budžeta za narednu godinu. Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je je da su planirana izdvajanja za različite oblike socijalne zaštite 39 milona dinara, a das u značajna sredstva predviđena za učeničke i studentske stipendije, za populacionu politiku i lečenje dece sa retkim bolestima.
 
“Ono što je bitno za ovaj budžet jeste da nisu planirana kreditna zaduženja, čime se mnoge lokalne samouprave ne mogu pohvaliti. Planirani prihodi su veći od rashoda za 108 miliona. Za investicije je izdvojeno 647 miliona i 300 hiljada dinara i ove godine ćemo ulagati u putnu infrastrukturu, planirano je da se radi na asfaltiranju ulica u gradskim, prigradskim naseljima, ali i na seoskom području. Kako bismo pratili razvoj grada nastavićemo da radimo na proširenju vodovodne, kanalizacione i vodovne mreže. Budžetom je planirana i kupovina zemljišta u vrednosti od 100 miliona dinara, za potrebe izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda i kanalizacioni kolektor. Kupovina tog zemljišta je uslov da apliciramo za iznos od 30 miliona, koliko prema proceni evropskih fondova vredi projekat. Ove godine će početi i izgradnja toplane na bio masu koji finansira KFW, a za koji je grad ranije kupio zemljište. U planu je korićenja reka Trnavice, Jošanice i Banjske, za šta su takođe predviđena ulaganja, baš kao i u infrastrukturu, obrazovanje i sport .
„Novi Pazar je u Republici prepoznat kao  lokalna samouprava koja najviše sredstava izdvaja za oblast kulture. Nastavićemo da finansiramo i arheološka istraživanja. Kao najbolja lokalna samouprava od Ministarstva prosvete smo dobili priznanje zbog izdvajanja za obrazovanje. Odvojili smo i sredstva za stipendiranje najboljih učenika i studenata, kako bi pratili rad mladih i ulagali u njihovu budućnost, jer je grad rasadnik talenata. Imamo natprosečnu decu, oni su naš veliki potencijal i želimo da im poklonimo pažnju i formiranjem centra za talente u narednoj godini. Sledeće godine biće završen i projekat rekonstrukcije OŠ” Bratstvo”, koja je urđena po najsavremenijim standardima i sa zatvorenim bazenom, koji će moći da koriste i učenici ostalih škola. Kupili smo plac za izgradnju škole u Šutenovcu, koja će biti jedna od najsavremenijih škola u regionu. OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" će konačno dobiti fiskulturnu salu, imali smo problem sa završetkom tog projekta, jer je izvođač otišao u stečaj, pa je taj postupak bio težak, ali smo uspeli da rešimo problem i projekat će biti preveden kraju. Rekonstruisaćemo Ugostiteljsku školu, ali i niz seoskih. Za socijalna davanja ćemo izvodjiti 199 miliona dinara, a deo sredstava biće namenjen humanitarnim organizacijama i udruženjima koji pružaju socijalne usluge i koje se brinu osobama sa invaliditetom", poručio je gradonačelnik.
 
Gradonačelnik Biševac je kazao i da će se ulaganja i u oblasti sporta nastaviti, jer Novi Pazar ima pet superligaša, pa su se stvorile potrebe za više prostora za trenažni proces sportista, a uskoro će biti otvorena i rekonstrusana Sportska dvorana kod OŠ” Vuk Karadžić”, koja će rasteretiti prostorije Ustanove za sport.
 
Odbornici su usvojili i treći rebalans budžeta za tekuću godinu koji će, zahvaljujući podršci Vlade Srbije od oko 100 miliona dinara, biti realizovan kako je i projektovan, uprkos svim poteškoćama sa kojima se ove godine suočava ne samo grad, već cela Srbija i svet.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops