A- A A+

Domovi za osam porodica iz kategorije interno raseljenih

Gradonačelnik Novog Pazara obišao je jednu od osam kuća čija je izgradnja u toku i odvija se u okviru projekta "Novi Pazar za bolje uslove života interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o readmisiji". Ovaj projekat grad realizuje u partnerstvu sa Muslimanskim humanitarnim društvom "Merhamet", a uz podršku Delegacije Evropske unije i Komesarijata za izbeglice Republike Srbije.

 

 „Radovi su pri kraju i odvijaju se predviđenom dinamikom uprkos situaciji  koja nas je, u vezi sa epidemijom virusa Covid 19 sve zadesila. Osam kuća biće potpuno opremljeno i predato porodicama po principu ključ u ruke, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, podećajući da se projekat zapravo sastoji iz tri vrste grantova: za izgradnju kuća, grantova za građevinski materijal i za ekonomsko osnaživanje. Uslovi za izgradnju kuće, prema objavljenom javnom pozivu bili su: parcela u vlasništvu, da po regulacionom planu za parcelu može biti izdata građevinska dozvola i da ima pristup infrastrukturnoj mreži - elektromreži, vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, u cilju dobijanja upotrebne dozvole.

 

„Naši sugrađani su u okviru ekonomskog osnaživanja, odnosno za potrebe pokretanja sopstvenog biznisa dobili opremu u vrednosti od 1500 eura. Pored toga, za devet porodica je, u okviru istog projekta obezbeđen građevinski materijal, u vrednosti od po 4 000 eura, za adaptaciju postojećih stambenih objekata, a u cilju poboljšanja uslova života naših sugrađana“, podsetio je gradonačelnik Biševac.

Izgradnja osam kuća započela je krajem maja ove godine i prema rečima člana Gradskog veća Fevzije Murića, radovi su pri kraju.

 

„Za desetak, do petnaest dana očekujemo da se sve porodice usele. Projekat „Novi Pazar za bolje uslove života interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o readmisiji”, vredan preko 360 000 eura, samo je jedan u nizu brojnih projekata koje realizujemo u oblasti socijalne zaštite. Upravo je kroz te projekte  koje realizujemo sa međunarodnim partnerima, predviđeno ulaganje od preko 1 700 000 eura, u bolje uslove života naših sugrađana”, zaključio je Murić.

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika