A- A A+

Stanovi za izbeglice iz BIH i Hrvatske u Novom Pazaru

U Novom Pazaru je 20 izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske dobilo ključeve za nove stanove.

Ove porodice “krov nad glavom” su dobile u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji, koji finansira najvećim delom Evropska unija, ali i SAD, Nemačka, Norveška, Švajcarska, Italija, Danska, Turska, Luksemburg, Španija, Kipar, Češka, Mađarska, Rumunija i Slovačka.

Svečanoj dodeli ključeva prisustvovali su ministar spoljnih poslova i prvi čovek Kancelarije za integraciju izbegliaca Ivica Dačić, ministar Rasim Ljajić, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, kao i predstavnici više institucija i organizacija, koje učestvuju u realizaciji ovog projekta. Ministar i potpredsednik Vlade Dačić je rekao da je ovaj program nastao u dobroj veri da pravde ipak ima i da najugroženije izbegličke porodice moraju biti trajno stambeno zbrinute.

On je istakao da je do sada širom Srbije useljeno i trajno zbrinuto više od 4.500 porodica, od planiranih 7.537, upravo zahvaljujući angažmanu i predanom radu svih aktera koji učestvuju u realizaciji Regionalnog stambenog programa.

“Vlada Srbije vredno radi na boljem položaju svih naših gradjana, bez obzira na njihovu nacionalnu ili konfesionalnu pripadnost. Snažno stojimo iza ideje jednakosti i slobode, mareći za svaku pojedinačnu sudbinu podjednako. Svaki život – nama je važan. Tako će ostati i ubuduće”, istakao je Dačić, koji je i predsednik Кomisije za koordinaciju procesa stalne integracije izbeglica Vlade Srbije.

Ministar i potpredsednik Vlade Rasim Ljajić rekao je da je Srbija na dobrom putu da reši stambene probleme izbeglica i stavi tačku na ono što je deo ratnog nasleđa iz 90-tih godina, zahvaljujući pomoći međunarodne zajednice, Evropske unije, Vlade Srbije i Komeserijata za izbeglice.

“Novi Pazar je tada širom otvorio vrata svim izbeglicama bez obzira na veru i naciju, a Novopazarci su svima izlazili u susret ne pitajući ih ko je ko i odakle dolazi. Mi nemamo ni mora, ni nafte, ni zlata, ali imamo gostoprimstvo, solidarnost, otvorenost i molim vas da to čuvamo kao tradiciju koja će dodatno obogatiti ovaj grad”, rekao je ministar Ljajić.

Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, čiji je cilj obezbeđivanje trajnog stambenog rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

U ime porodica, koje imaju prebivalište u ovom gradu, donatorima se zahvalila Slađana Đerković, izbeglica iz Hrvatske, koja od 1993. godine živi u Novom Pazaru.

“Živim kao podstanar sa dvoje dece već 25 godina, samohrana sam majka i radim u Opštoj bolnici. Danas za sve nas počinje novi život. Iskreno smo zahvalni i srećni što ćemo posle dve i po decenije.

Lokalna samouprava u Novom Pazaru obezbedila je zemljište i prateću infrastrukturu za izgradnju ovog stambenog objekta, a gradonačelnik Nihat Biševac rekao je da od danas u ovom gradu nema izbegličkih porodica koje nisu rešile stambeno pitanje.

“Grad u saradnji sa Vladom Srbije nastavlja rešavanje stambenog pitanja interno raseljenih osoba, povratnika iz readmisije i socijalno ugroženih porodica. Ranije smo izgradili 33 montažne kuće za interno raseljene Rome sa Kosova, a u toku je projektovanje zgrade sa 54 stana za socijalno ugrožene osobe”, rekao je gradonačelnik Nihat Biševac.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić rekao je da u ovom stambenom objektu neće živeti Srbi i Bošnjaci, već mirno i složno ljudi i komšije.

“Novi Pazar je prošao kroz teška iskušenja 90-tih godina, ali i kroz vekove. U ovom gradu se grli Altun-alem džamija sa Petrovom crkvom, Ahmed- vojvodina džamija sa Sopoćanima, Golija i Rogozna. Imate dobre ljude, ovde živi fin i dobar svet”, rekao je Cucić.

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops