A- A A+

Započeta izgradnja druge kuće za povratnike, dom i za porodicu u Paralovu

U okviru projekta "Novi Pazar za bolje uslove života interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o readmisiji" koji grad realizuje u partnerstvu sa Muslimanskim humanitarnim društvom "Merhamet", a uz podršku Delegacije Evropske unije i Komesarijata za izbeglice Republike Srbije, počela je izgradnja kuće i za petočlanu porodicu Džidić, u kojoj živi troje maloletne dece.
 
"U subotu je postavljen temelj za prvu od 8 kuća u okviru projekta. Danas smo ovde u Paralovu, gde  živi porodica povratnika iz Nemačke a istovremeno izgradnja kuća počinje na još dve lokacije.  porodice koje su ovo pravo ostvarile su presrećne, jer doći do svog doma i do posla je najznačajniji korak u životu svakog čoveka. Posebno smo srećni što u ovoj porodici živi troje, a u porodici u Selskovcu, gde je kuća započeta u subotu, čak šestoro dece", kazao je koordinator projekta i član Gradskog veća Fevzija Murić. 
 
Projekat "Novi Pazar za bolje uslove života interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o readmisiji" sastoji se iz tri vrste grantova: grantove za kuće, grantove za građevinski materijal i za ekonomsko osnaživanje. Uslovi za izgradnju kuće, prema objavljenom javnom pozivu bili su: parcela u vlasništvu, da po regulacionom planu za parcelu može biti izdata građevinska dozvola i da ima pristup infrastrukturnoj mreži - elektromreži, vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, u cilju dobijanja upotrebne dozvole.
 
Kroz ovaj projekat, četrnaest kandidata dobilo je sredstva od po 1500 eura za pokretanje sopstvenog biznisa. Za deset porodica obezbeđen je građevinski materijal, u vrednosti od po 4000 eura, koji će iskoristiti za preuređenje svojih domova.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops