A- A A+

Rokovi u upravnim postupcima važiće i posle vanrednog stanja

S obzirom da je rad sa strankama suspendovan od uvođenja vanrednog stanja, vidljivi su rezultati pune primene e-uprave. Naime, iako u Uslužnom centru novpazarske Gradske uprave šalteri ne rade, ažuriranje Knjige rođenih i Knjige umrlih obavlja se uobičajenim tempom, a Uredbom Vlade Srbije, rokovi u upravnim postupcima važiće i trideset dana od prestanka vanrednog stanja.

E-upis dece u Knjigu rođenih u Novom Pazaru vrši se  još od 2016. godine, kroz sistem ”Bebo, dobrodošla na svet”. Prema rečima načelnika Odeljenja za opštu upravu, Marka Slavkovića, efekti primene e-uprave su još vidljiviji u vanrednim okolnostima.

”Sam postupak elektronske prijave dece koja su rođena u braku je vrlo jednostavan i konforan. Postupak se pokreće na Ginekološko-akušerskom odeljenju. Prijava dolazi od strane ovlašćenih lica bolnice do našeg matičara, koji kompletira upis i ubacuje ga u centralni registar matičnih knjiga”, kaže načelnik Odeljenja za Opštu upravu u Novom Pazaru, Marko Slavković.

Izuzetak su deca rođena u vanbračnim zajednicama. Njihov upis se vrši kod dežurnog matičara u prisustvu oba roditelja – objašnjava Slavković.

”Zakonodavac je ostavio mogućnost da otac deteta može priznati očinstvo pred nadležnim matičarem. To se može obavljati u našim prostorijama, uz neophodno prisustvo majke, koja mora dati saglasnost na priznavanje očinstva”, kaže Slavković.

Što se tiče upisa u Matičnu knjigu umrlih, pravni osnov je prijava smrti i potvrda koju izdaju lekari mrtvozornici.

”Prvijava smrti se, za lica koja su vođena u zdravstvenoj ustanovi šalje, kako putem pošte, tako i elektronskim putem, a potvrdu o smrti, koju izdaje lekar mrtvozornik, umesto uobičajene prakse da lica koja su imala smrtni slučaj donose potvrdu na šalter, to se radi takođe elektronskim putem. Lekari mrtvozornici dostavljaju original potvrdu matičaru koji je zadužen za vođenje Matične knjige umrlih”, rekao je Slavković.

Slavković naglašava i da će se, u skladu sa Uredbom vlade Srbije, rokovi koji ističu za vreme vanrednog stanja, a odnose se na preduzimanje upravnih radnji, okončanje upravnih postupaka i odlučivanje po tim pitanjima smatrati isteklim tek kad istekne 30 dana od prestanka vanrednog stanja.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops