A- A A+

Potpisan ugovor za projekat održive reintegracije povratnika

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, predsednik opštine Tutin Kenan Hot i predsednik Skupštine opštine Sjenica Muhedin Fijuljanin, potpisali su danas ugovor o realizaciji projekta podrške održivoj reitegraciji povratnika, vredan milion i dvesta hiljada evra. Nosilac projekta je nemačka organizacija Radničko-samarićanski pokret (ABS), a glavni implementator je Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC). Projekat se realizuje u periodu od dve godine, u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka SEDA i Muslimanskim humanitarnim društvom Merhamet – Sandžak.

Kako je istaknuto na javnoj prezentaciji ovim projektom se povratnicima obezbeđuje pomoć kroz intenzivnu socio-ekonomsku podršku u trajanju od dve godine, a finansira se sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u okviru programa Engagment Global.

Gradonačelnik Novog Pazara, grada koji je dvotrećinski korisnik sredstava, Nihat Biševac zahvalio je nemačkom Saveznom ministarstvu istakavši da je projekat od izuzetnog regionalnog značaja.

”Grad Novi Pazar kroz socijalnu politiku nastoji da obuhvati sve građane, prvenstveno one u težoj ekonomskoj poziciji i u stanju socijalnih potreba, a ljudi iz readmisije su takođe jedna od ranjivih grupa. Ovaj projekat je najbolji način da se njima i njihovim porodicama pomogne u svakom smislu”, izjavio je Biševac.

U okviru projekta koji će trajati naredne dve godine, biće otvorena tri dobrosusedska kluba u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici. A u cilju što boljeg utvrđivanja potreba u toku je anketiranje povratnika. U Novom Pazaru povratnici mogu popuniti upitnik u kancelariji Merhameta svakim radnim danom od 9 do 15 časova u Ulici Kragujevačkoj br 12. Korisnici iz Tutina javljaju se na adresu sedišta SEDE u Tutinu u Ulici Husein bega Gradaščevića na prvom spratu, a korisnici kiji žive na području opštine Sjenica u tamošnjem opštinskom uslužnom centru.

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops