A- A A+

Нови Пазар добио савремену станицу за мерење квалитета ваздуха

Нови Пазар је први град у Србији, у коме је, од 2011. године до данас, пуштена у рад савремена мерна станица за одређивање нивоа квалитета ваздуха.

"Од данас ће бити вршен свакодневан мониторинг квалитета ваздуха у Новом Пазару. Сви подаци ће бити доступни на сајту Агенције и преко мобилне апликације. Идентификација и мерење проблема значе да тај проблем можете контролисати и решавати", казао је директор републичке Агенције за заштиту животне средине, Филип Радовић.

Мерна станица је, речју струке, сачињена од најсавременије опреме и налази се на рекреационом центру. Разлог за одабир локације је жеља локалне самоуправе да у сваком тренутку прати ниво квалитета ваздуха у граду и на локацији где деца из свих делова града проводе највише времена.

"Обезбеђивање станице за мерење квалитета ваздуха само је један од заједничких пројеката са Агенцијом и ресорним министарством." Имамо краткорочне и дугорочне планове. Желимо бољу животну средину за наше грађане. Један од пројеката ка остварењу циља је измештање топлане и обезбеђивање грејања на биомасу. Сличан пројекат ће реализовати и Општа болница. У прошлој години фокусирали смо се на озелењавање површина и обезбедили преко 10 000 садница и на свима нама је да се заједнички потрудимо да нам квалитет животне средине буде на нивоу оптималном по здравље људи", рекао је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA