A- A A+

Спортски туризам адут Новог Пазара

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и министар омладине и спорта Вања Удовићић уверили су се, обишавши у друштву градоначелника Новог Пазара Нихата Бишевца атлетски стадион, да је све спремно за предстојеће Балканско атлетско првенство, које почиње 15. јула ове године, а чији је  домаћин наш град.

„Можемо бити заодовољни јер ће све бити спремно за 26. Балканско првенство у атлетици, које нас у Новом Пазару очекује 15. и 16. јула ове године. Реч је о највећој спортској манифестацији код нас али и у региону, тако да има разлога да будемо поносни. Спорт је изузетан начин да презентујемо град. Два дана,  колико такмичење траје, бићемо центар атлетике на Балкану“, казао је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.

О настанку идеје да Нови Пазар добије атлетски стадион и даљим плановима када је о развоју локалног  спорта  али и туризма реч, говорио је министар Расим Љајић.

„У току је трећа фаза радова и за предстојеће такмичење ће сигрно све бити спремно. Потпуно задовољни бићемо следеће године када највећи спортски комплекс ове врсте не само у Србији већ и у региону, буде потпуно завршен“, казао је обилазећи атлетски стадион,  министар Расим Љајић. Он је рекао да је заједничка идеја два министарства да афирмишу спортски туризам широм наше земље, а да Нови Пазар у овој сфери има изузетне потенцијале.

„Има град све предуслове. Имамо сјајан објекат и спортисте који су пропутовали цео свет, који постижу сјајне резултате. Желимо да овде буде не само центар атлетике, већ место окупљања и надметања  спортиста из читавог региона и света. Разговарамо и са спортистима из арапских земаља  о томе да дођу овде  и да се код нас њихове екипе припремају за различита такмичења“, казао је Љајић, истичући да је у комплекс у оквиру кога се налази и атлетски стадион пуно уложено и да ће објекат функционисањем остваривати значајне приходе.

„Да би то било могуће, одмах након завершетка Балканског првенства у атлетици радови унутар самог објекта ће бити настављени, као и радови на изградњи хотела и његово пуштање у рад. Пријем првих гостију значиће и први приход“, истакао је пред новинарима потпредседник Владе Србије Расим Љајић.

Захвалност  за подршку пројекту „какав нема Балкан“, Љајић је изразио према свом колеги Вањи Удовичићу, који „не само што је веровао, већ је и долазио у Нови Пазар да подржи читаву идеју“. Сам Удовичић је овим поводом истакао да су трогодишњи напор и ентузијазам коначно дали резултате.

„Урађено је  шта је обећано, али и више од тога. Већ за викенд, цео Балкан ће се уверити у благодети Новог Пазара и свега што смо направили до сада. Имате најсавременији атлетски стадион са свим помоћним теренима и хотелом на самом стадиону. Овакав комплекс, на 600 м надморске висине не постоји нигде у Европи ван Новог Пазара. И град и Србија треба да буду поносни на то што ћемо угостити крем европске атлетике у оквиру  предстојећег медјународног такмичења. Очекујемо да Нови Пазар, када угостии преко 600 спортиста и велики број других гостију, оствари и значајне приходе“, рекао је министар омладине и спорта Вања Удовићић.

Према наговештају из ресорног министарства, предстојећа Балканијада само је најава других великих спортских  такмичења  чији ћер домаћин бити Нови Пазар. Једно од таквих такмичења је и Европско првенство за атлетичаре. 

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA