A- A A+

Турски председник у санџачкој престоници: У Новом Пазару сам као код куће, унапредићемо овај крај

Премали је био Нови Пазар да прими све  који су у  желели да испрате посету председника Србије Александра Вучића и првог човека Републике Туске Реџепа Таипа Ердогана нашем граду.

У оквиру посете потписано је у Нови Пазар неколико важних протокола о сарадњи. Домаћин делегацији каква по свом саставу у једној локалној самоуправи није виђена, градоначелник Нихат Бишевац потписао је изјаву о намери сарадње између Генералне дирекције за задужбине при кабинету премијера Републике Турске и града Новог Пазара, на реализацији рестаурације Гази Иса – беговог хамама. Документ су верификовали и  генерални директор за задужбине при кабинету премијер Турске Др Аднан  Ертем, а испред Мешихата Исамске заједнице у Србији, председник др Мевлуд Дудић. Градоначелник Бишевац потписник је и протокола о сарадњи  на изградњи  новог моста у центру града и прикључних путева, као и документа којим је потврђена изградња новог објекта предшколске уставове „Младост“. У име турских званичника, два протокола потисао је Сердан Цам, председник Турске агенције за сарадњу и развој Владе Турске.

Потписивању протокола претходио је састанак Ердогана и Вучића са градоначелницима града домаћина и града Краљева, као и председницима општина Рашка, Сјеница, Тутин, Пријепоље, Нова Варош и Прибој. Из Београда и Анкаре у санџачку престоницу овим поводом допутовали су и бројни чланови влада двеју држава, представници ТИКА, турски предузетници, председници и градоначелници са територије Србије, као и они из окружења.

Обраћање Вучића и Ердогана окупљеним грађанима поздрављено је овацијама, а први је поруку послао србијански председник.

„Настављамо да правимо путеве, болнице, вртиће и школе јер не постоји ништа важније од тога.         Ја сам председник свих грађана Србије и обављам своју дужност у вашем интересу, без обзира на националну, верску или ма коју припадност“, казао је Вучић, нагласивши да је један од приоритета државе да у сарадњи са партнерима овај крај споји са Београдом, Сарајевом, Подгорицом, и у најскоријем року најавио изградњу пута Пожега – Бољаре.

Емоције масе изазвао је Турски председник Реџеп Таип Ердоган, реченицом да се „ у Новом Пазару осећа као код куће“.

Лидер светске економске силе казао је да је пред Турском и Србијом период рада и сарадње у погледу унапређења инфраструктуре и да је регија Санџак са Новим Пазаром као седиштем веома значајан део тог пројекта.

“Драга браћо, Санџак је један од најважнијих мостова који нас повезује, и ова јака билатерална веза се одразила и на наше односе”,  казао је први човек Републике Турске Реџеп Таип Ердоган пред Новопазарцима.

Ово је друга посета председника Турске републике Реџепа Таипа Ердогана нашем граду, мосту пријатељства између ове државе и Србије и веома значајна карика у њиховом стратешком партнерству.  

Велики број акредитованих медијских радника пренео је из Новог Пазара фантастичну поруку о потенцијалима и гостопримству, не заоставши интересовањем за извештавањем о посети Ердогана Београду претходног дана.

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA