A- A A+

Представница Амбасаде САД разговарала са градоначелником о пројектима подршке

Џенифер Б. Стојановић, политички официр Амбасаде САД у Београду, приликом своје прве посете Новом Пазару, састала се са градоначелником Нихатом Бишевцем. Сврха посете госпође Стојановић је да боље упозна регион и да увиди како се могу још више унапредити облици сарадње између амбасаде и града. Говорећи о предностима и изазовима с којима се град  сусреће, градоначелник је истакао проблем незапослености. Бишевац је истакао да је окосница политике ове градске власти да отвори нова радна места, а конкретни потези су повећање средстава за помоћ у запошљавању у сарадњи са Националном службом за запошљавање. Један од пројеката који је у плану јесте изградња бизнис инкубатора за ИТ сектор, који је окренут младим стручњацима из ове области. Такође, планирана је и помоћ пољопривреди кроз плаћање камате за повољне кредите. Градоначелник Бишевац је искоритио прилику да се гошћама захвали за сву подршку коју је Усаид пружио новопазарској привреди кроз едукацију и директна материјална средства. Осим ових проблема, граоначелник је истако инфраструктурне пројекте попут реконструкције аеродрома у Лађевцима и изградње аутопута у близини Новог Пазара као круцијалне за развој новопазарске привреде.

У разговору је закључено да је неопходан услов за развој привреде политички стабилна ситуација. Градоначелник је истакао да је политичка стабилност циљ градске власти и да је то и показано претходних година.

Говорећи о буџету града, Бишевац је казао да је једна од главних одлика политке коју ће град спроводити и настојати да унапреди транспарентност рада, посебно у погледу трошења пара грађана. Делећи своје искуство из времена када је радила у администрацији града Лос Анђелеса, госпођа Џенифер Стојановић је говорила о значају транспарентности рада и укључивања грађана у рад управе. Саговорници су се сложили да је овакав начин рада сигуран пут да грађани буду одговорнији приликом плаћања пореза и осталих обавеза јер су упознати са током кретања свог новца.

Разговор је завршен договором за што скорији поновни састанак и даље унапређење сарадње кроз програме као што је УСАИД. 

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA