A- A A+

План јавних набавки, планови и програми у фокусу Градског већа

На трећој  редовној седници Градског већа Новог Пазара усвојен је План јавних набавки за текућу годину, као и планови и програми предузећа и установа чији је оснивач град.

Овогодишњи план јавних набавки обухвата 167 милиона динара укупне вредности, што је према речима члана Градског већа Февзије Мурића, подлежно изменама у складу са буџетским приливом и другим факторима.

„Преко 70 милиона од овог износа планирано је за инфраструктурни развој и то за комуналне инвестиције, завршетак осветљења и конструкције Атлетског стадиона. У овај износ урачунати су трошкови  у вези са колектором у Горњем Шутеновцу, и друге инвестиције“, рекао је Мурић.

Двадесет милиноа динара односи се на услуге које ће град, кроз рад установа и предузећа, пружати грађанима, док 70 милиона иде на набавку јавних добара.

„Реч је о капиталним стварима као што је завршетак обданишта на Шестову и набавка опреме за то обданиште. Друго а ништа мање важно је завршетак трафостанице на Ерозији, како би се електричном енергијом снабдевао Геронтолошки центар. Уз трафостаницу је предвиђен и неопходан далековод, што изискује финансијска средства“, истакао је члан Градског већа Февзија Мурић.

Веће је усвојило планове и програме предузећа и установа који су претходно усклађени са буџетским средствима на локалном нивоу. Неки од тих планова су, према закључку већника изузетно оптимистични али реални. Овим поводом, Мурић је рекао да је из плана даљег рада код великог броја директора и људи запослених у менаџменту предузећа и установа видљива потреба за доказивањем и деловањем у циљу остваривања општег интереса.

„Отворено се многи од њих изнад својих капацитета боре са проблемима који им се налазе на путу руковођења. Предузећа где је немогуће у пуној мери наплатити комуналне услуге, као код испоруке топлотне енергије, хватају се у коштац са дуговањима и другим потешкоћама. Апелујемо и на грађане да измирују своје обавезе према јавним комуналним предузећима, јер су услуге ефикасне а застој би довео до колапса на нивоу читавог града и ишао директно на штету грађана. Имајте у виду да рецимо, упркос ниским температурама није било застоја у испоруци грејања, да је водоснабдевање уредно и слично“.

Економским параметрима је 2017. година приказана као рестриктивна али уз одговоран однос свих запослених у ЈП и самих грађана, проблеми нису нерешиви. Да се може радити и планирати позитивно доказ су установе културе, које према оријентацији, у  2017. години за грађане креирају сијасет богатих садржаја.

„Установе културе за реалтивно мало новца нуде сјајне програме нашим суграђанима, пружају могућност избора и тако елиминишу могућност да најмлађи своје време проводе на неадекватан начин. Циљ нам је да се ученици и студенти окрену култури, образовању и васпитању, не само формално, кроз школски систем него и кроз низ других активности“, закључио је Мурић.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA