A- A A+

Исламска заједница постала муфтијина странка

Уместо мира и повољног амбијента за улагање, ми трошимо енергију око тема које Зукорлић намеће пошто је скинуо ахмедију, изашао на изборе и са странком био трећи, па је још у предизборној кампањи.

Старији љубитељи бокса сетиће се Нихата Бишевца из Новог Пазара. Борио се у тешкој категорији, а боксовао је пре две деценије, још док је студирао економију.

У то време, каже примерено фер плеју, „чуо сам за мало старијег од мене а доброг боксера Сулејмана Угљанина“.

Њих двојица у рингу нису никада били противници, али у родном граду, на политичкој сцени јесу и свако је у своје време „освојио” фотељу челника града.

Зато се Новопазарци и шале да је овде услов за градоначелничку функцију вештина у рингу. Но, обојица су завршили и високе школе, садашњи градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац је дипломирани економиста.

На то место дошао је са дужности директора новопазарске филијале Националне службе запошљавања, као кандидат Љајићевог СДП-а, који је овде у коалицији са СНС-ом владајући, Угљанинов СДА и Зукорлићев БДЗ са још неким мањим странкама су у опозицији...

Спорт никада нисте напустили, ни као директор, ни као политичар. Заслужни сте за петнаестак мини спортских центара у више овдашњих насеља.

Јесте, био сам и на челу Спортског савеза Новог Пазара, али сам после, као волонтер, са младима из тих средина водио једну такву акцију. Помагао нам је и град, па смо чак и на местима где су биле дивље депоније подизали игралишта за разне спортове, како бисмо младе одвојили од порока и кафана.

Ни сам нисам баш веровао да ће се то редовно одржавати и дограђивати. Међутим, сада су то углавном мини спортски центри. Баш сам на то поносан.

Како на вас делује то што кроз прозор канцеларије посматрате како тамо, на тргу, напредује доградња зграде Факултета за исламске студије?

У Новом Пазару има пописаних око 15.000 нелегалних објеката, али овде се на ради о дивљој градњи већ о узурпацији трга. Видите, са леве и десне стране зграде већ је дозидано и постоји 12 нелегално дозиданих локала.

Поред тога што је та зграда сада ружна, стручњаци сматрају да није сигурна у статичком погледу. За те радове Зукорлић и његови сарадници Градској управи никада нису подносили захтев за урбанистичке дозволе, ни сада ни 2013, када су дозиђивали поменуте локале.

Истина, учинили су то недавно, први пут за изградњу гасулхане (објекат на гробљу) и то ће, наравно, ући у процедуру. Иако је овде власт била увек благонаклона што се тиче одобрења за подизање верских објеката, Зукорлић је, ваљда, сматрао да закон за њега, ни као муфтију ни као политичара и народног посланика, не важи.

Најавили сте и тужбу против посланика Зукорлића?

Јесам. Он је упутио и личне увреде људима из Градске управе и мене као градоначелника етикетирао симболом корупције у Новом Пазару.

Додао је и да је читав трећи спрат у овој згради легло криминала, па сам ја, уз најаву тужбе суду понудио да и ја и сви моји сарадници на овом спрату пристајемо на замену своје имовине за његову.

Знате, био сам недавно у Турској у једном граду величине Новог Пазара, муфтија је обичан човек, а овај се овде хвали и одговарајући на питање о имовини, аутомобилима, сатовима... каже „вазда је господин човек јахао доброг коња, а сиротан рагу“.

Срећом све то је народ препознао и када је Зукорлић скинуо ахмедију и изашао на изборе са својом партијом (БДЗ) био је трећи. И сада он хоће и Исламску заједницу да претвори у своју странку, а уместо мира и стабилности зарад привлачења инвестиција, ми трошимо енергију на теме које Зукорлић покреће.

Јер, он је још у предизборној кампањи, а иначе је увек био у конфликту и тако најбоље функционише. Нико не верује у његове поруке о помирењу, недавно је једини ефекат имала када му је Шешељ пружио руку. Он је са свима у сукобу, не само овде него и са, рецимо, верским вођама у окружењу.

У сврху политичких поена, њему служи и наводна борба за интерес нације. Као грађанска партија, не бавимо се национализмом као занимањем, већ желимо да и после четири године наследницима овде оставимо што мање животних проблема.

И, са таквим ставовима имали смо шест хиљада гласова више од његове партије.

Каква је сарадња са општинама Тутином и Сјеницом, где је на власти странка СДА Санџака Сулејмана Угљанина?

Избори су завршени и баш смо кренули да сарађујемо. Разликујемо се у политичким ставовима, али имамо исте интересе у смислу заједничке регионалне сарадње и наступа кад су у питању пројекти од регионалног значаја.

Били смо око тога зачели баш добру сарадњу, зарад напретка градова на овом подручју које је неразвијено. Без близине ауто-пута, железнице, аеродрома... нисмо много привлачни за инвеститоре, а тек кад се томе још дода и политичка нестабилност.

То не одговара ни нашим људима у дијаспори који овде, посебно у привреду и туризам, желе да улажу, па је нормално што желе и политичку стабилност а не поделе и свађе.

И са Бошњачким већем, које је под Угљаниновим утицајем и чији је он председник, потписали смо споразум о сарадњи. Њихови људи су учествовали и у неким скупштинским саветима и комисијама. То су добри покушаји да помиримо две исламске заједнице, што је овде велики проблем.

Јер, бољи су последњих година међунационални односи него односи верника у једној нацији. Али, овакви ексцеси нас стално враћају на почетак.

Каква је ситуација у каси Новог Пазара и који су сада највећи проблеми?

Имамо буџет од две милијарде динара, што је посебно кад ту своту упоредимо са градовима сличне величине и приближног броја становника од око 125.000. Званично Нови Пазар има око 105.000 становника.

То је због тога, сећате се, што је приликом последњег пописа, из само њему знаних разлога, муфтија Зукорлић позвао грађане да бојкотују попис.

Иначе, имамо намеру да убудуће буџет кројимо и паре трошимо потпуно транспарентно, у сарадњи са грађанима. Они најбоље знају где и како да се тај њихов новац утроши. Наредне године тежимо усмеравању буџета у развојне пројекте, али нам то отежавају, рецимо, огромне исплате за имовину која се у поступцима реституције не може вратити натурално.

Прошле године смо око три милиона евра за то исплатили, а имамо најаву и за ову годину. Било би нам још теже да није донација које сигурно прелазе четвртину буџетске суме и то не само од појединаца већ и из фондова ЕУ, држава Западне Европе, али и Уједињених Арапских Емирата, Турске...

Овде је око 25.000 оних који траже посао, а ово је град младих.

Просечна старост Новопазараца је око 33 године. Парадокс је да и услед толике незапослености нема радника, рецимо, у текстилној индустрији. Разлог је што је та делатност нискоакумулативна и мале су плате.

Кад је овде производња џинса била у експанзији, долазили су људи из целе Србије да раде у Новом Пазару.

То су ти закони тржишта, али ћемо наредне године издвојити више новца за програме запошљавања и подстицаја за те, углавном фамилијарне, фирме како бисмо више младих запошљавали, али циљ нам је још јачи предузетнички дух, по коме је Нови Пазар одувек био познат – истакао је на крају разговора за „Политику“ Нехат Бишевац, градоначелник Новог Пазара.

Извор: politika.rs

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA