A- A A+

Усвојена Стратегија безбедног Новог Пазара

Пета сједница Скупштине града, протекла је у знаку расправе о безбедности. Усвојена је Стратегија безбедног града од 2016. до 2020. године која се бави општом безбедношћу грађана и односи се на различите облике безбедности као што је безбједност младих, безбедност у породици, еколошка безебедост и слично.

Градоначелник Новог Пазара, Нихат Бишевац, рекао је да је ово важна тема и да проблеми са безбједношћу у граду нису од данас и да постоје бројни фактори међу којима су битни економски, а који утичу на степен безбедности. Он је позвао све одборничке групе и грађане да дају приједлоге и свој допринос побољшању безбједости у граду.

“Циљ градске власти јесте да економски оснажи град. А то можемо кроз самозапошљавање, кроз помоћ младима и кроз форсисрање мале привреде и микро-предузећа која запошљавају пет до десет радника. Једини је то начин. Јер знамо да су људи без посла јако подложни криминалу. Циљ за наредни период је смањење незапослених. Ми отворено морамо да се суочимо са проблемима“, рекао је Бишевац за скупштинском говорницом.

Испред одборничке групе Странке демократске акције Санџака, Нафиљ Сејдовић, рекао је да је општи степен безбједности резултат дискриминаторског односа државе према Бошњацима. Испред одборничке групе “За европски Нови Пазар”, Муамер Бачевац, казао да је важно да се повећа учећше Бошњака у институцијама силе као и у правосуђу. Он је позвао да се направи консензус око заједничког текста који би био упућен Београду, односно Влади, а у цилу добијања подршке и помоћи.

“Било би добро када би имали заједнички став, један заједнички апел према Влади Републике Србије у ком можемо да нађемо неки консензус. Ту можемо да будемо врло озбиљни и да кажемо да стање у самом граду је одрживо, међутим можемо рећи да може да буде много боље, да у институцијама треба заступити Бошњаке у оној мјери коју они залужују и у мјери која им по закону државе припада.”, рекао је Бачевац.

Током седнице усвојен је предлог председника Скупштине града, Мирсада Ђерлека, да се у наредних недјељу дана консултују све одборничке групе у циљу израда заједничког текста који ће се наћи испред одборника на наредној сједници Скупштине града.

На заседању су усвокене одлуке о измјенама и допунама Плана генералане регулације за дио центра у појединим насељима, затим предлог одлуке о изменама Акционог плана за избеглице, а расправљало се и о статуту Историјског архива “Рас”, општинским таксама. Усвојен је и предлог одлуке о утврђивању просјечних цена квадратног метра непокретности за утврђивање пореза за имовину у 2017. години.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA