A- A A+

ИНТЕРВЈУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА ЗА ТВНП :“Дивља градња је чињење на штету грађана”

Градска управа заговара и спроводи политику дијалога, сарадње и решавања проблема а не политику оптужби, неистинитих тврдњи и напада на било кога ко другачије мисли, поручио је гостујући у студију Телевизије Нови Пазар, градоначелник Нихат Бишевац. Први човек града говорио је о нелегалној градњи на градском тргу, манипулацији појединих политичких партија Исламском заједницом и улози  коју Влада Србије има у решавању неких од актуелних питања у нашем граду.

Почевши своје обраћање образложењем зашто је против народног посланика у републичком парламенту Муамера Зукорлића поднео приватну тужбу и како је дошло до тога да Нихат Бишевац, данас градоначелник Новог Пазара,  а педесет три године човек о коме чаршија има само речи хвале, неке одговоре потражи на суду, Бишевац је рекао:

„Зукорлић је изнео низ неистина помињући у контексту богаћења, рекетирања и неких других  нетачних тврдњи, моје и име људи који раде у Градској управи. Јавно му поручујемо да пристајемо, мењаћемо своју имовину за његову! Реч је о човеку који је препознат као најбогатији муфтија у Европи а да не говорим о томе како се у Пазару тачно зна ко је колико богат и да ли је богатство наследио, стекао или нешто треће“, поручио је Бишевац, апострофирајући да у Градској управи раде људи који су професионално и лично одговорни појединци и да нема места тврдњама које бивши муфтија износи у медијима.

Осврћући се на чињеницу да је у процесу решавања проблема у вези са дивљом градњом на јавној површини, на градском тргу у центру града, држава одбила да интервенише у складу са надлежностима, Бишевац је још једном подсетио да су локалне службе предузеле све расположиве мере.

„Управа и инспекцијске службе су одрадиле свој део посла и све је процесуирано али је интервенција државе изостала, упркос неспорним овлашћењима. Подсећам да су право и закон важећи за све и да су пред законом људи одговорни без обзира на своје позиције, име и презиме или функцију“.

Градоначелник  Новог Пазара  Нихат  Бишевац појаснио је да градња на градском тргу није само питање нелегалног изводјења радова већ и узурпације  општинског земљишта, а директно на штету грађана. На другој страни, Зукорлић вешто манипулише  Исламском заједницом потенцирајући јавно неистиниту тврдњу да „ИЗ из политичких разлога  никада није добила дозволу за изградњу џамија или неког другог објекта“.

„Одговорно тврдим да од 2008. године по овом основу није поднет нити један захтев. Морам рећи и то да смо оно што је наш домен, уређење површина око тих џамија, радили савесно и по закону,  не осврћући се на политику нити у једном тренутку, јер је Исламска заједница део свих грађана а не Бошњачке демократске заједнице или било које друге партије“.

Коментаришући све чешћу контрадикторност Муамера Зукорлића и његово учестало ограђивање од  случаја „дивља градња“, Бишевац је рекао да је грађанима одавно јасно да је Муамер Зукорлић политичар и да због пречестог појављивања у медијима није сигуран шта је где говорио, а да је  “за часне и поштене имаме у Исламској заједници најбоље да се дистанцирају од политике”.

“Зукорлић злоупотребљава Исламску заједницу за сопствене потребе и зато позивам имаме да остану изван и изнад политике, имајући у виду да је Исламска заједница нешто што припада свим грађанима.

Одговарајући на питање новинара о власничком уделу у приватизованој Телевизији Нови Пазар, градоначелник  Нихат Бишевац  је потврдио је да је власник 20 одсто акција те медијске куће и појаснио мотиве уласка у ову причу. Уједно је подсетио да у време када је приватизова тв, није ни размишљао  ни разми[љао о томе да у догледно вреем постане   градоначелник.

“Сви знамо да су за куповину телевизије била заинтересована два купца. Са групом пријатеља учествовао сам у  овоме како би смо елиминисали могућност да Санџаком завлада медијски мрак, јер је Зукорлић већ власник једне телевизије. У последњем моменту, Зукорлић је одустао од надметања, а о разлозима одустајања треба да питате њега, иако читав град зна зашто је до тога дошло”, казао је Бишевац.

Он је одговарајући на питање о позицији министра Расима Љајића и самог Новог Пазара у Београду, а у контексту изостанка асистенције државе у случају дивље герадње подсетио на много тога што је у граду урадјено током последњих година.

“Сви знамо колико је министар Расим Љајић  допринео да се промени изглед нашег града. Управо је захваљујући подршци донатора, од ЕУ,Швајцарске, Турске, УАЕ и тако редом, обезбедјивањем донација од више милиона еура доживљај Новог Пазара у окружењу сасвим друкчији него пре. Многе од тих пројеката подржала је Влада Србије и тачно се зна како је тај новац, сваки динар тог новца искоришћен”.

Први човек Новог Пазара подсетио је да једино у нашем граду никада није јавно речено колико су за време док је Зукорлић обављао функцију муфтије, страни донатори и  наши суграђани из дијаспоре дали средстава за изградњу џамија.

“Ја бих поставио питање Зукорлићу, с обзиром да знамо да је дијаспора много пута новчано помагала изградњу многих објеката, да ли неко има увид где и како је завршио тај новац. Питао бих га, јер он оптужује Градску управу за корупцију. Сви пројекти и донације су код нас транспарентене, зна се сваки динар где је утрошен, донатори траже у увид у то како су уложене паре од сваке донације,  што са Зукорлићем није случај”.

Говорећи на тему помирања градоначелник је поручио да је сасвим јасно  да припада групацијији која је увек за разговор и елиминисање тензија , али да се “Зукорлић   сваке недеље са неким мири и свађа”.

“Тренутно је у добрим односима са Шешељем а ретки су они са којима  он функционише. Ми смо, наравно, за то да се поштује вакуфско, ми смо за разговор, нама је у циљу стабилност у  граду. Али он и  као (бивши) муфтија и сада као народни посланик, констатно вређа друге, нарочито своје неистомишљенике,   што није у складу са вером.  

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA