A- A A+

Граду признање за допринос промоцији предузетништва

Иако је пројекат УСАИД-а  „Шанса за нови почетак“ представљен у 11 локалних самоуправа, само је Нови Пазар, уз град Београд добио признање за изузетан допринос промоцији предузетништва међу младима. Уз УСАИД, партнери на пројекту су Српска асоцијација менаџера, оргаснизација ДНА Цоммуницатионс. Према речима Самира Лекића, члана кабинета градоначелника и главног координатора пројекта за Нови Пазар, ово признање потврђује да је град политиком подршке предузетништву скренуо пажњу окружења, било да је реч о порасту броја потенцијалних парнера, или о подршци  релевантних организација.

„Позитиван утицај на предузетнички дух, све већа заинтересованост младих да покрећу и одрже сопствени бизнис,  и њихова настојања да се у послу за који се определе усавршавају, те стварају партнерске односе једни са другима и окружењем, обележили су овај пројекат који је само једна од наших активности на конкретном плану. Отуда је признање за допринос промоцији предузетништва за нас јако важно, јер сем што верификује наш труд на локалном нивоу, обевезује нас да у својим напорима оживљавања предузетничког сектора истрајемо“, казао је Лекић.

„Шанса за нови почетак“  је пројекат који је трајао 22 месеца током којих је подстицао предузетничке иницијативе у Србији. Пројекат је представио 200 предузетничких иницијатива на сајмовима предузетништва одржаним у 11 градовима и региона у Србији, у Нишу, Крушевцу, Суботици, Сомбору, Крагујевцу, Лесковцу, Ужицу, Београду, Чачку, Ваљеву и Новом Пазару. Сајмови су обезбедели за посетиоце идеје за улагање, предавање и релевантне информације о предузетништву. Пројекат је спроведен у сарадњи са организацијом ЕНЕЦА, Привредном комором Србије, Министарством привреде, Министарством за државну управу и локалну самоуправу, Националном службом за запошљавање ( НЗС ), Развојном агенцијом Србије (РАС) и многобројним локалним организацијама.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скат изразио је задовољство што је овај пројекат подржао велики број националних и локалних организација, које су заједно радиле у циљу подизања свести о предузетништву у Србији. “ У претходних 15 година, САД су преко УСАИД-а уложиле преко 350 милион долара у подстицање економског развоја Србије. Током  „Године предузетништва“ у Србији, САД су посебно поносне што су допринеле напорима Владе Србије да подстакне предузетништво као кључни фактор одрживог економског раста“, нагласио је он.

„Веома нам је било да посетимо 11 градова широм Србије у претходних годину дана и подигнемо свест о предузетништву и надамо се да су наши сајмови пружили додатну мотивацију малим предузетницима да закораче у свет бизниса“ рекла је Јелена Булатовић, извршни директор САМ-а.

Директор агенција ДНА Цоммуницатионс Дејан Ранђић истакао је да је у протеклих  годину дана уложена велика енергија у овај пројекат и захвалио бих се свима који су допринели његовом спровођењу. Искуства показују да Србија има велики потенцијал за развој предузетништва и економски развој, да су грађани Србије веома заинтересованости за предузетништво и да је свест о предузетништву у Србији на вишем нивоу него што је било пре неколико година“.

На конференцији су уручене и захвалнице партнерима пројекта  и организацијама са највећим доприносом. Амбасадор САД  уручио је захвалнице за подршку пројекту и то: НЗС, ПКС, Министарству привреде, РАС, ЕНЕЦА.

Завршетак пројекта обележен је конференцијом  у Београду, где су најуспешнијим учесницима пројекта  уручена признања.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA