A- A A+

Бесправна градња и манипулације су директна штета на рачун грађана

Коментаришући све учесталије медијске наступе Муамера Зукорлића, инспирисане тежњом да на рачун Градске управе износи неистине и манипулише јавношћу, градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац истакао је да “Муамер Зукорлић, изношењем неистина на рачун Управе и министра Расима Љајића, још увек живи у изборној кампањи”.

“Изгледа да Зукорлић не може да се помири са тим да је на последњим изборима изгубио, да су грађани својим гласовима поверење дали Санџачкој демократској партији, којој је стављено у аманет да наредне четири године управља градом”.

Најактуелније и по грађане Новог Пазара најболније питање у последњих неколико дана јесте и  дивља градња у срцу града, иза које, манипулишући верским и националним осећањима грађана, такође стоји Муамер Зукорлић. Градоначелник Нихат Бишевац, у интервјуу датом Телевизији Нови Пазар, подсећа да градске службе свима који уредно поднесу захтев и потребну докумнтацију, издаје дозволу за градњу, у складу са Урбанистичким планом.

“Исламска заједница никада није предала захтев за издавање грађевинске дозволе. Зато их позивам да дођу у Градску управу где ће им се изаћи у сусрет, како би у складу са законским прописима добили грађевинске дозволе за своје објекте”.

Све процедуре за издавање грађевинских и других дозвола у надлежности локалне самоуправе су транспарентне и доступне грађанима.

„Ми смо потпуно свесни да је дивља градња проблем целе земље и до сада у Новом Пазару није била присутна ни више ни мање од остатка државе. Због тога држава и доноси законе и регулативе које имају за циљ да сузбију дивљу градњу и уведу постојеће објекте у процес легализације. Легализација и урбанизација треба свима нама, да доведе у ред наш град и наше улице. Од тога само ми имамо користи. Овакво деловање Зукорлића иде против тих настојања. А управо би Исламска заједница и Зукорлић као народни посланик требало да буду пример доброг понашања, а не негативног опхођења према свом граду“, казао је он.

Бишевац је коментаришући политиканске наводе Зукорлића да “неко извођачима радова узима рекет”, истакао да се ради о једној од много неистина које Зукорлић говори у медијима.

“Ове године су по прописима издате дозволе за изградњу шест стамбених зграда на подручју Новог Пазара. Контактирао сам са извођачима и инвеститорима на тим објектима, и одговорно тврдим да онога о чему Зукорлић говори није било”.

Потези Муамера Зукорлића, узурпација имовине, манипулација под плаштом одбране интереса заједнице иду директно на штету грађана Новог Пазара, о чему је гостујући на ТВНП говорио и градоначелник Нихат Бишевац.

“Узурпиран је Градски трг грађана Новог Пазара и на рачун причео о Факултету за исламске студије управо на тргу ничу ресторани, кафићи и пословни простор. Тај ће простор сигурно бити додељен појединцима за стицање профита и личне користи, и не ради се о проширењу Исламског факултета. Сем  градње без дозволе, бахатост и узурпирање су још већа штета по наше суграђане”.

Први човек Новог Пазара је презентујући доказе о својим наводима, истакао да је Национална служба, чији је доскорашњи директор био управо градоначелник Нихат Бишевац, уредно поднела захтев и добила решење о надограњи спрата на постојећој згради, 2013. године. У том смислу су нетачни наводи да се град у издавању дозвола руководи двоструким аршинима.  

“Слично решење, такође по уредно поднетом захтеву издато је Вишем суду. Знају се процедуре, постоје правила која важе за све”, закључио је Бишевац подсећајући на опредељење градских структура да стварају окружење у коме једнако важи за све појединце, правна и физичка лица, без обзира да ли је реч о људима на неким функцијама или не. 

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops