A- A A+

Скупштина усвојила Декларацију о осуди рехабилитације окупатора и квислинга

Одборници владајуће већине у Скупштини  Новог Пазара усвојили су данас Декларацију о осуди рехабилитације припадника окупационих снага и квислиншких формација који су извршили или учествовали у извршењу ратних злочина током Другог светског рата. Овај документ предложила је владајућа већина, а шеф одборничке групе “За европски Нови Пазар“ Муамер Бачевац је истакао “да се Декларацијом жели спречити рехабилитовање особа које су у време окупације биле одговорне за масовне депортације, убијање и затварање грађана Србије и да ће се сличан документ ускоро наћи и пред посланицима Скупштине Србије”.

Иако се у Декларацији не наводе конкретна имена чија рехабилитација се осуђује, одборници опозиционих СДА и БДЗС-а нису прихватили предлог Декларације због тога што је реч о “срамном документу којим се осуђује и спречава рехабилитација Аћифа Хаџиахметовића” односно због тога што је у питању као су истакли одборници СДА “ озбиљан документ пре чијег доношења је неопходно одржати свеобухватну расправу стручњака и историчара”.

На данасњем Скупштинском заседању донета је одлука о покретању поступка ликвидације над установом Спортски центар Нови Пазар, као и одлука о максималном броју запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе града Новог Пазара за 2015. годину, као и предлог Локалног акционог плана запосљавања за 2016. годину.

Предлог опозиционе БДЗС да се усвоји мапа пута о сигурном и безбедном Новом Пазару у оквиру предизборне кампање није усвојен јер је према речима Муамера Бачевца опозициона БДЗС злоупотребила говорницу.

У једном тренутку, након што је већина усвојила Декларацију о осуди рехабилитације припадника окупационих снага и квинслиншких формација који су извршили или учествовали у извршењу ратних злочина током Другог светског рата, одборници СДА и БДЗС су напустили салу Скупштине града. Врло брзо су се вратили а шеф одборницке групе БДЗС-а Адмир Муратовић  је рекао да је касно схватио да је требало да подржи декларацију јер би онда “на тај начин спречили рехабилитацију Павла Карађорђевића и Драже Михајловића”.

Муратовић је неколико пута у току говора поменуо и „напао“ одборника Сеада Шаћировића па је њихова расправа обележила данашњу седницу.

„Био сам одборник политичке опције која манупулише верским и националним осећајима Бошњака, која многе седнице користи у промоцију себе лично, остваривању права на стицање богатства. Ја који сам био син, најпоштенији, најјачи, најпаматнији, најхрабрији, сад сам од исте групације проглашавм се за некога ко је најлошији и нико и ништа. Ја нисам хтео да трпим понижавања, ни драња, ни манипулације, а највише незахвалност од онога за кога сам живот давао“  - рекао је Шаћировић.

Извор: rtvnp.rs

0
0
0
s2smodern

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA