A- A A+

Predstavnici Vlade Turske u poseti Mahmutovicu

Kemal Jurtnac, predsednik Kancelarije Vlade Turske za dijasporu, sastao se danas sa gradonacelnikom Novog Pazara, dr Mehom Mahmutovicem i njegovim saradnicima, Farukom Suljevicem I Seadetinom Mujezinovicem. Na sastanku je bilo reci o povezivanju naroda sa ovih prostora koji žive u Turskoj sa domovinom, kroz realizaciju konkretnih zajednickih projekata, koji bi uspostavljanje veze medu ljudima na razlicitim prostorima pojednostavili i ucinili spontanijim.

Tokom razgovora bilo je reci o svim dosadašnjim, ranije uspostavljenim kontaktima na relaciji Srbija -Turska i ulozi koju sandžacki region ima kao posrednik u uspostavljanju tih odnosa. Pri susretu Jurtnac - Mahmutovic više puta je naglašena važnost partnerskih odnosa bratskih naroda u cilju promocije razlicitosti i prezentovanja univerzalnih vrednosti.

Najviše pažnje posveceno je pitanju odlaska novopazarskih i sandžackih svršenih srednjoškolaca na studije u Tursku. Istaknuta ja važnost formiranja Kancelarije za dijasporu, cije je funkcionisanje "znatno doprinelo poboljšanju uslova koje studenti iz ovih krajeva imaju tokom školovanja. U tom kontekstu, gradonacelnik Mahmutovic izrazio je zahvalnost gostima, istakavši da je Kancelarija za dijasporu svojevrstan vid podrške buducim obrazovanim ljudima iz sandžacke regije. Na sastanku je najavljeno da ce se broj stuenatata iz Sandžaka, koji znanje sticu na turskim univerzitetima povecavati, kao i da je zajednicki cilj aktera susreta da se u toj zemlji obrazuju najuspešniji ucenici sandžackog kraja, pojedinci koji su tokom dosadašnjeg školovanja ostvarili znacajne rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima.

Jurtnac se, boraveci u Novom Pazaru, posebno interesovao za rad Turskog kulturnog centra, jer je kako je rekao, ova organizacija sjajan pokretac ideja i aktivnosti koje promovišu tursku kulturu, vrednosti i posebnosti turskog društva, povezujuci ih na prefinjen nacin sa posebnostima Novog Pazara i Sandžaka.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops