Delegacija Saveta Evrope o stvarnom položaju manjina u Srbiji

Категорија: Политика

Unapređenje položaja Bošnjaka, načini ispunjenja tog cilja i saradnja sa svim relevantnim faktorima na ovim prostorima, doveli su predstavnike Savetodavnog komiteta Saveta Evrope u Novi Pazar. Sa njima je ispred gradskih vlasti razogvarao član Gradskog veća, Munir Poturak.

"Za nas je važno interesovanje gostiju za bošnjačku zajednicu, probleme u primeni propisa i zakona koji nam obezbeđuju ostvarenje prava i slično. Poseduju dosta dobrih informacija, a posle ovog sastanka, svoja su saznanja upotpunili, jer nam je cilj da se stvori prava, jasna slika o ovom pitanju, kako bi se na ozbiljan način i na svim poljima pristupilo poboljšanju statusa Bošnjaka", rekao je Poturak. On je naglasio da su predmet interesovanja predstavnika Komiteta sva polja, od privrede i zapošljavanja, preko kulture, obrazovanja i td.

Predstavnik komiteta Einar Niemi naglasio je da je sastanak sa predstavnicima gradskih vlasti bio "vrlo koristan i iskren, te da će informacije dobijene tokom tog susreta, biti od pomoći u rešavanju konkretnih problema na planu bošnjačkog statusa". Savetodavni komitet, čiji predstavnici obilaze gradove i opštine u Srbiji, ima za cilj da na terenu proveri u kom se stepenu na području naše zemlje primenjuju odredbe Okvirne konvencije o zaštiti nacionalnih manjina.