A- A A+

Nova skupštinska većina odlučivala o mnogim pitanjima

Na prvoj sednici Skupštine grada Novog Pazara, ustanovljene su promene u strukturi odborničke većine. Nakon što je istakao rok da dosadašnji predsednik Skupštine Fuad Baćićanin zakaže sednicu parlamenta, odbornici su su zasedali na zahtev gradonačelnika, dr Meha Mahmutovića, čije je pravo da zakaže sednicu definisano propisima.

Na obimnom dnevnom redu našle su se, između ostalog, smene predsednika Skupštine Fuada Baćićanina i zamenika sekretara tog tela, Zakire Smailović. Lokalnim parlamentom ubuduće će predsedavati Sadija Plojović, dok će posao zamenika sekretara obavljati Nermina Šaćirović. Smenjeni su i dosadašnji članovi Gradskog veća iz redova SDA, Amel Alić, Edin Gudžević, Vasvija Gusinac i Muamer Smailbegović. Novi gradski većnici, odlukom skupštinske većine su: Munir Poturak, Mehmed Bulić, Gradomir Nedeljković i Jusuf Mujezinović. Uz saglasnost odbornika sa liste "Evropski Novi Pazar- Rasim Ljajić (SDP, SDPS, DS, SZS)", "dr Mirsad Đerlek -URS" i "Pokrenimo Novi Pazar - Tomislav Nikolić (NS,DSS, PSS-BK), a uz podršku odbornice Hedije Škrijelj, izabrane na listi Bošnjačke demokratske zajednice, donete su mnoge značajne odluke čije je definisanje uslovljeno zakonom predviđenim rokovima, te izbegnuta mogućnost uvođenja prinudne uprave, čije bi se delovanje negativno odrazilo na život svih građana.

Dunićeva je istakla da u aktuelnom izveštaju "nema elemenata zloupotrebe niti segmenata kriminogenog karaktera." Ona je istakla da su neistiniti navodi pojedinih medija o nenamenskom trošenju budžetskih sredstava jer " od strane izvršioca budžeta, niti finansijske službe nije bilo nikakvih zloupotreba, niti bilo čega što može bitno u materijalnom smislu da utiče na finansijski položaj grada Novog Pazara i samih građana."

Šef odborničke grupe "Za evropski Novi Pazar", Muamer Bačevac izjavio je da " tok poslednje sednice Skupštine pokazuje kako za grad ima nade, jer će svi koji su učestvovali u radu prve Skupštine u 2013. spremni da doprinesu razvoju Novog Pazara, te rešavanju aktuelnih problema.

" Pasivnost jednog dela vlasti formirane nakon prošlogodišnjih izbora dovela je do toga da se neke stvari promene kada je vladajuća većina u pitanju. Sa drugim strankama postignuta je saglasnost o rešavanju onih problema koje su naši dosadašnji koalicioni partneri držali po strani, onemogućavajući na taj način i naš rad", rekao je Bačevac.

Odluka Hedije Škrijelj, da uprkos neslaganju svojih stranačkih kolega, podrži donošenje današnjih odluka izazvala je reakcije, ali kako sama kaže " ona nikada nije imala dilemu da treba raditi u interesu građana."

"Nikada nisam bila puki partijski poslušnik. Ovakav stav je rezultat moje potrebe da sprečim uvođenje prinudne uprave, treće po redu u proteklih dvadesetak godina. Dokle god moja podrška znači pomoć onima koji žele da grad izvuku iz krize, ona neće izostati. Odluku da podržim održavanje ove Skupštine donela sam kao odgovorno biće. Drugi razlog ne postoji", rekla je Škrijeljeva.

Današnja sednica bila je poslednji Zakonom o javnim preduzećima predviđen rok, za usklađivanje osnivačkih akata na lokalnom nivou, kako bi se u preduzećima izbegao kolaps.

Imajući u vidu važnost funkcionisanja javnih preduzeća i ustanova za jednu sredinu, potpuno je jasno da je odluka gradonačelnika Novog Pazara, dr Meha Mahmutovića o zakazivanju sednice, rezultat odgovorne politike kojoj su građani dali poverenje na izborima u maju 2012. Godine .

Sem navedenih, odbronici su doneli I brojne druge odluke, među kojima I Odluku o pristupanju izmeni I dopuni Statuta grada, odluka o mreži osnovnih škola na teritoriji grada Novog Pazara, I druge.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops