A- A A+

Održana vanredna sednica Predsedništva SKGO

Od sledeće godine grad će imati veći budžet, privrednici će biti oslobođeni komunalnih taksi, a gradovi će preuzeti održavanje regionalnih i lokalnih puteva za šta će biti odvojena posebna sredstva, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahumutović nakon sastanka Stalne konferencije gradova i opština, čiji je on član Predsedništva.

Povodom izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave i reforme naknada, taksi i drugih javnih prihoda od značaja za lokalnu samoupravu, u Stalnoj konferenciji gradova i opština - Savezu gradova i opština Srbije danas je održana vanredna sednica Predsedništva SKGO kojoj su, zbog važnosti teme, prisustvovali i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović.

Ovaj sastanak SKGO je od posebnog značaja ,jer je to prvi put da ljudi koji predstavljaju gradove i opštine imaju prilike da sa ministrima usaglase stavove o nekom zakonu koji će biti donet. Za grad Novi Pazar donete su veoma važne odluke, a to je da će svi mali privrednici biti oslobođeni komunalnih taksi, pa će im time biti olakšan posao, a i da će za održavanje regionalne i lokalne mreže od sledeće godine biti obezbeđena posebna sredstava za tu namenu, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović, koji je već drugi mandat član Predsedništa Stalne konferencije gradova i opština.

"Radi se o bitnom Zakonu, gde se njegovom primenom pomaže malim privrednicima, zanatlijama i samostalnim radnjama, tako što se ukidaju komunalne takse, koje su do sada morali da plaćaju. Gradovi su podržali tu inicijativu, Novi Pazar posebno, jer u našem gradu ima mnogo zanatskih radnji i malih tgovinskih radnji, koje teško posluju i to je jedan doprinosi gradu, a u ovom slučaju i ministarstvu, jer su te takse uplaćivane direktno u gradski budžet i grad će pomoći sve te male proizvođače, ali ćemo proveriti da svi ostali koji su veliki da te obaveze ispunjavaju, jer je suština ovog Zakona da se pomogne malim preduzećima, onima koji teško posluju. Oni koji dobro rade, plaćanjem komunalnih taksi će puniti budžet za asfaltiranje ulica, širenje javne rasvete, održavanje vodovoda i kanalizacije, kao i mnogo drugih radova koje su obaveze gradskih vlasti", rekao je Mahmutović.

Dogovoreno je i da svi koji imaju motorno vozilo ispod 1600 kubika plaćaće manju komunalnu taksu tako da će biuti olakšana registracija, a oni koji imaju skuplje vozilo automobil će registrovati po istoj ceni, jer je cilj da se pomogne ljudima koji imaju manja primanja" rekao je gradonačelnik Meho Mahmutović.

Izvor: RTV Novi Pazar0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA