NOVI PAZAR VELIKO GRADILIŠTE

Категорија: Политика

U skladu usvojenim programima javnih komunalnih preduzeća i prema planu gradskih vlasti, usvojenim početkom ove godine, brojni infrastrukturni i drugi radovi na teritoriji grada se uspješno odvijaju od početka građevinske sezone. Da je Novi Pazar zaista jedno veliko gradilište svjedoče brojni objekti, poput zgrade gerontološkog centra, kao i okončanje radova na novoizgrađenoj sportskoj dvorani "Pendik" na Rekreacionom centru, koji će u cjelini, tokom prolećne građevinske sezone dobiti novi izgled. Uz Gradski stadion, zatim izgradnju zatvorenog bazena, Novopazarcima, posebno ljubiteljima plivanja biće obezbeđeni uslovi za svakodnevnu rekreaciju ovog tipa, bez sezonskih ograničenja, a ujedno novi objekti u mnogome će doprinijeti razvoju sporta. Rezultati investicione politike aktuelne gradske vlasti vidljivi su na svakom koraku. Izgradnjom nove zgrade Predškolske ustanove "Mladost", započeto je rešavanje višedecenijskog problema preopterećenosti obdaništa na području grada, a u planu su i dvije nove zgrade. Početak izgradnje osnovne škole u naselju Čeremidžinica, radovi na nedavno započetoj školi u Postenju, završni radovi u Osnovnoj školi "Tršo", radovi na rekonstrukciji u Gimnaziji i drugim školskim zgradama, potvrđuju da se gradske vlasti ozbiljno bave pitanjem poboljšanja uslova u obrazovanju. U planu je, prema projektnoj dokumentaciji, i rekonstrukcija ranije sagrađenih obrazovnih ustanova iz ove kategorije, ali i investicija u dvije druge srednje škole. Samo prošle godine u infrastrukturne i investicione radove, uloženo je, prema rečima Nihada Hasanovića, pomoćnika gradonačelnika Novog Pazara, oko 800 miliona dinara, a taj iznos će, u 2012. prema svim investicionim kriterijumima, te imajući u vidu sredstva planirana budžetom, biti premašen. Veliki broj novosagrađenih mostova, kompletna rekonstrukcija i izgradnja više desetina ulica i uređenje seoskih puteva, omogućili su Novopazarcima lakšu komunikaciju u svim vremenskim uslovima, te olakšali svakodnevne obaveze i navike. Moderno šetalište u centru grada, centralni Gradski trg i Trg mladih u ulici Vuka Karadžića, kao i šetalište duž Jošanice, čine Novi Pazar neprepoznatljivim i modernim gradom. Partnerski, odnosno prijateljski odnosi Novog Pazara sa raznim državama, zatim domaćim i međunarodnim organizacijama, i posebno Vladom, rezultirali su višemilionskom investicijom u rešavanje brojnih problema, posebno vodosnabedevanja, koje je takođe bilo ozbiljan, dugoročan problem, a za čije rešavanje do 2008. od strane prethodnih struktura vlasti nije bilo intreresovanja.

U cilju obezbeđenja boljeg vodosnabdevanja započela je izgradnja buster (crpne) stanice, za koju je sredstva, u iznosu od million evra, obezbjedila Vlada Kuvajta, na inicijativu ministra Rasima Ljajića. Buster stanica će imati tri pumpe snage po 200 kilovata i kada bude završena stanovnici Novog Pazara dobijaće 30 odsto više vode. Prema filterskim postrojenjima sa vodozahvata sada stiže maksimalnih 430 litara sirove vode u sekundi, a za dva meseca povećaće se na 800 litara..

Do kraja ove godine filterska postrojenja će biti proširena za pet polja i to će dodatno uvećati distribuciju vode za piće. Radove na filterskim postrojenjima i na vodozahvatu na izvorištu reke Raške finansira Vlada Luksemburga, što je u cjelini, investicija vredna više miliona evra. Trenutno novopazarsko preduzeća Novi Pazar AD putevi, koji rade na rekonstrukciji, izgradnji i asfaltiranju ulica i puteva, angažovani su na devetnaest lokacija. Osim gradskih angažovana su i brojna druga građevinska preduzeća.

Izvor: Odjeljenje za informisanje