Gradsko vijeće usvojilo prijedlog odluke o budžetu za 2012 godinu

Категорија: Политика

Na Dvadeset i šestoj sjednici Gradskog vijeća usvojen je prijedlog odluke o budžetu za predstojeću 2012. godinu. Riječ je o razvojnom budžetu, koji je, prema riječima Rešada Hodžića, člana Gradskog vijeća, još i beskreditni. To znači da, kazao je Hodžić "Grad neće biti opterećen novim kreditima, već će sve svoje poptrebe predviđene u trenutku definisanja budžeta podmirivati iz realnih sredstava", i dodao, "Sa zadovoljstvom mogu da kažem je da će projektovani budžet za 2012. godinu iznositi dve milijarde i stotinu dvadeset devet miliona dinara (2.129.000.0000,00). Pokušali smo da na jedan realan način i na osnovu realizacije i punjenja budžeta ove godine, odradimo što je moguće kvalitetnije i budžet za sledeću godinu", istakao je Hodžić.

Budžetom za 2012. godinu, planirano je da značajna sredstva budu uložena u rješavanje socijalnih i rješavanje infrastrukturnih pitanja. Za investicije će u narednoj godini biti izdvojeno oko 266.000.000 dinara, planiranio je projektovanim budžetom. U odnosu na ovogodišnji, budžet za narednu godinu će biti za 19% veći, što je dobar pomak u odnosu na razvoj opšte makroekonomske situacije, rečeno je na sjednici. Gradsko vijeće je danas usvojilo i drugu izmjenu budžeta za tekuću godinu.

Na sjednici su usaglašeni detalji oko izgradnje buster stanice, što će poboljšati vodosnabdevanje u Novom Pazaru za čak 70%. Početak radova najavljen je za april naredne godine, a nedugo nakon tog roka, građani mogu da očekuju bolje vodosnabdevanje. Tokom dvadeset šeste sednice, usaglašen je stav da se otpiše kamata pravnim i fizičkim licima nastala po osnovu poreza na javne prihode.

"U teškoj ekonomskoj situaciji i za građane i za privrednike, ponovo smo odlučili da sprovedemo ovu metodu. Otpisom kamata želimo da pomognemo i građanima i privrednicima kako bi što lakše funkcionisali. Tu su porezi na imovinu fizičkih i pravnih lica, naknade za korišćenje građevinskog zemljištva fizičkih i pravnih lica, lokalne komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru i samodoprinosa na prihode od samostalne delatnosti. Ova odluka će se nakon usvajanja od strane Skupštine realizovati od 1. januara"kazao je Hodžić.

Odlukom Vijeća, postojeća krovna konstrukcija na zgradi OŠ "Desanka Maksimović" biće zamijenjena novom. Usvojen je i nacrt odluke o pokretanju procesa izrade Lokalnog akcionog plana za poboljšanje položaja žena i unapređenje ravnopravnosti.

Članovi Gradskog vijeća dali su saglasnost Direkciji za izgradnju na kupovinu nove mehanizacije za izvoođenje pripremnih radova pri asfaltiranju. Iako je do sada urađen i asfaltiran veliki broj ulica, kupovinom mehanizacije uradiće se još više, a radovi će se odvijati brže nego do sada.

Izvor: Odjeljenje za informisanje