A- A A+

U Novom Pazaru uskoro konzulat Republike Turske

Gradonačelnik grada Novog Pazara, Meho Mahmutović, izjavio je da je Ambasada Republike Turske podnijela zahtev Ministartsvu inostranih poslova Vlade Srbije za otvaranje konzulata u Novom Pazaru, u kojem će se obavljati konzularni poslovi za građane Raškog, Zlatiborskog, Moravičkog, Pčinjskog i Topličkog upravnog okruga.

Konzulat će biti uslužni servis građana ovog dijela Srbije koji imaju brojne rodbinske, prijateljske i privredne veze sa Turskom, u kojoj živi više miliona stanovnika porijeklom iz Sandžaka. Podnošenjem zahtjteva Turske ambasade počela je i zvanična procedura otvaranja prvog konzulata jedne zemlje u Novom Pazaru. Vjeruje se da će to biti putokaz i drugim zemljama, sa kojima ovaj kraj ima razvijenu saradnju.

Očekuje se da otvaranje konzulata Turske u Novom Pazaru bude dodatni podsticaj za brži ekonomski razvoj ovog kraja. Govoreći o otvaranju ovog konzulata u Novom Pazaru gradonačelnik Meho Mahmutović je naglasio da se lokalne vlasti od početka svog mandata zalažu za poboljšanje i unapređivanje odnosa sa Republikom Turskom, naglašavajući da "Gradske vlasti i Sandžačka demokratska partija zalažu se da odnosi Novog Pazara, odnosno Sandžaka i Republike Turske budu na što boljem i što uspješnijem nivou. Poznato je da smo prošle godine bili domaćini premijeru Turske Taipu Erdoganu koji je tada prvi put boravio u Novom Pazaru, što je bio veliki događaj i za Novi Pazar, ali i za čitav region". Mahmutović je takođe podsjetio, ’na sporazume o bratimljenju sa skoro desetak gradova u Turskoj, koji su veoma značajni, jer je poznato da nekoliko miliona Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka živi u Turskoj. Upravo oni predstavljaju most saradnje između dvije države.

Mahmutović je da Republika Turska stipendirala školovanje velikog broja studenata iz Sandžaka,a takva praksa nastavljena je i danas.

"Republika Turska finansira velike i značajne projekte koje smo započeli. Tako značajna saradnja ovih dana će uroditi plodom otvaranjem konzulata Turske u Novom Pazaru. Otvaranje ovog konzulata je veoma značajan korak za sve ljude koji žive ovde ali i za naše ljude u Turskoj. Ekonomska saradnja sa Turskom, koja predstavlja veliku ekonomsku i političku silu, u narednom periodu, rezultiraće ekonomskim oporavkom Sandžaka. Naša očekivanja su da dobra saradnja sa Turskom rezultira i otvaranjem novih radnih mesta" istakao je Mahmutović, i izrazio očekivanje da će i druge zemlje slijediti primjer Turske.

Izvor: Odeljenje za informisanje

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA