A- A A+

Ambasadori u Novom Pazaru: "Podrška lokalnoj zajednici i regionu na putu ka boljoj budućnosti"

Drugog dana dvodnevne posete delegacije od četiri ambasadora Novom Pazaru, diplomate su se sastale sa gradonačelnikom Mehom Mahmutovićem i predstavnicima lokalne samouprave. Delegaciju su činili Meri Vorlik ambasadorka Sjedinjenih država, Mete Kjuel Nilsen ambasadorka Danske, Klemens Koja, austrijsiki ambasador i Dimitreos Kipreos, ambasador OSCE u Srbiji. Pored diplomata u Novom Pazaru je boravio i Nenad Đorđević, direktor Uprave u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Pomenuti ambasadori deo su neformalne grupe "Prijatelji Sandžaka", osnovane pre oko dve godine od strane deset zemalja i međunarodnih organizacija, kako bi pomogle razvoj ovog regiona.

Gradonačelnik Meho Mahmutović istakao je da je poseta diplomata dokaz da Novi Pazar i Sandžak nisu zaboravljeni.

"Podrška međunarodne zajednice za nas je značajna da istrajemo na putu koji smo zacrtali i kojim koračamo, da ovaj grad i region izvedemo iz krize i da mladima obezbedimo lepšu i svetliju budućnost. Svesni smo problema sa kojima se suočavamo, ali to što svakom od problema prilazimo na pravi način i dajemo predlog rešenja, razlikuje nas od drugih. Sve smo probleme sa kojima se srećemo identifikovali i dali predlog za rešenje, što je dugoročan i težak posao. Ipak cilj nam je da stvorimo evropski Novi Pazar, ali i da utičemo na promenu stava države prema ovom gradu i regionu. Proces decentralizacije kome težimo, značajno će, uz otvaranje novih radnih mesta i ekonomske investicije, doprineti rešenju krize."

Predstavnik Ministarstva Nenad Đorđević istakao je da je ostvarenje prava Bošnjaka , između ostalog i kroz nacionalni savet, jedan od prioritetnih zadataka u vezi sa ovim krajem.

"Želim da naglasim da će Ministarstvo pored toga obezbediti sredstva za rešavanje problema u romskom naselju Blaževo, što realizujemo u saradnji sa gradonačelnkom Mahmutovićem i njegovim timom, kako bi smo Romima u tom naselju stvorili barem elementarne uslove za život."

Za američku ambasadorku Meri Vorlik, poslednji boravak u Pazaru je potvrda posvećenosti SAD da pomognu poboljšanju socijalno ekonomskih - okvira građana Sandžaka i samog grada Novog Pazara.

"Uradićemo sve što je u našoj moći da se postignu pozitivni održivi rezultati. Zato smo nedavno zvanično produžili Programa ekonomske bezbednosti USAID u Sandžaku. Projekat se zbog uspešnih rezultata nastavlja u narednih 18 meseci, sa investicijom od 4 miliona dolara. Želimo da poboljšamo lokalnu ekonomiju na duže staze, i zato smo se između ostalog tokom boravka ovde sreli sa brojnim privrednicima i predstavnicima mladih, koji su budućnost čitavog kraja, i na njima je da rešavaju probleme, " istakla je ambasadorka SAD.

Za Mete Kjuel Nilsen, ambasadorku Danske, Novi Pazar je od 2008. do danas "pretrpeo brojne pozitivne promene vidljive na svakom koraku, kojima se dobronameran čovek uvek raduje. " Nilsenova je istakla da će "Prijatelji Sandžaka "svojim autoritetom doprineti još intenzivnijoj modernizacijI Sandžaka.

Šef misije OSCE u Srbiji, Dimitreos Kipreos naglasio je da cilj posete neformalne grupe stvorene pre dve godine "podrška lokalnoj samoupravi u naporima da Novi Pazar promeni na bolje, ali i nastojanje da se diplomate direktno informišu o realnim problemima u Sandžaku".

"Vraćanje Sandžaka i Novog Pazara u fokus ineresovanja zvaničnog Beograda, jedan je od naših brojnih i važnih zadataka, jer ovaj grad i ovaj kraj zaslužuju drugačiji tretman, a građani svakako zaslužuju da žive bolje. Uz naše napore, i napor lokalne vlasti to je moguće," zaključio je ambasador Austrije, Klemens Koja.

Konfernciji za štampu kojom je završena zvanična poseta diplomata Novom Pazaru, prethodili su sem sastanka sa gradonačelnikom, razgovori sa predstavnicima privrednog i NVO sektora, obilazak kulturno- istorijskih spomenika i aktivno učešće na Forumu mladih u okviru teme : Kakva je budućnost Sandžaka? Ekonomski razvoj i modernizacija

Izvor: Odeljenje za informisanje

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA