A- A A+

Delagacija EU u poseti Novom Pazaru

Grad Novi Pazar ima dobru saradnju sa Evropskom unijom, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović na sastanku sa predstavnicima Delagacije Evropske unije u Srbiji. Gradonačelnik je goste upoznao i sa ekonomskom, političkom, kao i o socijalnom situacijom u Novom Pazaru, i Sandžaku.

U razgovoru sa predstavnicima EU gradonaćelnik Meho Mahmutović predložio je mere za rešavanje problema u gradu i govorio o tome na koji način EU može da pomogne ovom regionu, kao i celoj Republici.

" Razgovarali smo o svim tim problemima otvoreno i kroz konkretne predloge mera rešavanja, mislim da ovo neće biti poslednji sastanak sa predsavnicimaa EU sa kojima imamo dobru saradnju, već će ovo biti samo jedan u nizu sastanaka preko kojih možemo mnogo toga korisnog, za grad i za region u narednom periodu da uradimo", rekao je Mahmutović.

Politički sekretar Delegacije EU u Srbiji Thomas Gnoochi rekao je da je sa graonačelnikom razgovarao o različitim, ali veoma važnim temama od političke situacije u Novom Pazaru do društvene i ekonomske. On je istakao da Evropska komisija prati dešavanja u ovom gradu i regionu i pomaže kroz različite projekte.

"Evropska unija preko svoje delagacije prati sitiuaciju u regionu i to veoma pažljivo, pratimo ekonomski razvoj regiona i posmatramo kako su zaštićena prava Bošnjačke manjine. EU igra ključnu ulogu pružanju pomoći ovom regionu posebno preko najnovijeg programa Progres koji vredi 13, 5 miliona evra i usmeren je ka južnoj i jugozapadnoj Srbiji, tako da je i ovaj region korisnik tog programa", rekao je Gnoochi.

Gnoochii je ocenio da je ova godina važna u procesu evropskih integracija Srbije i istakao da Evropska komisija priprema mišljenje o zahtevu Srbije da uđe u Evropsku uniju i to predstavlja veoma važnu mogućnost, kao i priliku da se ostvari napredak u evropskoj integraciji Srbije. Gnoochi je rekao i da se nada da će ovaj region imati koristi od tog procesa.

Izvor: Odeljenje za informisanje

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA