Sandžak most između Srbije i Turske

Категорија: Политика

Visoki predstavnik ministarstva Turske Murat Karagoz kaže da su odnosi Srbije i Turske sada najbolji u istoriji te da se ti odnosi mogu unaprediti u budućnosti.

On je istakao da je Sandžak most prijateljstva koji spaja Srbiju i Tursku, te da Turska u svojoj spoljnoj politici veliku pažnju pridaje odnosima u tom regionu.

Karagoz je dodao da Turska može biti srećna samo ukoliko Sandžakom vlada mir i stabilnost.

"Sa Beogradom imamo punu saradnju i u svom nastupu smo potpuno otvoreni i korektni", naveo je Karagoz dodavši da im je želja da narod u Sandžaku živi spokojno, a Turska će u svakom pogledu i najiskrenije podržati svoje projekte koji idu u tom pravcu.

Delegacija Republike Turske, koju predvodi ambasador u Beogradu Ali Riza Čolak, razgovarala je s predstavnicima sandžačkih opština o ekonomskim, socijalnim i političkim problemima tog dela Srbije.

Gradonačelnik Novog Pazara, Meho Mamutović istakao je da je u razgovor bilo reči i o načinima na koje je moguće rešiti te probleme, kao i o mogućnostima poboljšanja odnosa dveju zemalja.

Turska delegacija je doputovala u Srbiju u utorak, a u Beogradu je razgovarala sa ministrom Rasimom Ljajićem, dok su za četvrtak planirani razgovori sa predstavnicima svih političkih stranaka, verskim zvaničnicima i nevladinim organizacijama.

"Cilj nam je da doprinesemo stablizaciji i spokojnijem okruženju ovog prostora", rekao je ambasador Turske u Srbiji Čolak istakavši da Beograd u potpunosti podržava njihov nastup.

Nepotrebno je, smatra on, posebno isticati određene grupacije, jer njihova je misija fokusirana samo na jednu tačku - unapređenje bilateralne srpsko turske saradnje, dopirnos razvoju Sandžaka i sandžačkog regiona.

On je podsetio i da je na nedavnom trilateralnom skupu u Karađorđevu, predsednik Turske Taip Erdogan obećao 10 miliona dolara za rekonstrukciju kraljevačkog aerodroma.

Izvor: Odeljenje za inforimsanje